7 nyáron összeszedhető nemibetegség

Nemcsak a meggondolatlan kalandoknak lehet kínos következménye, hanem annak a strandolásnak, szaunázásnak és az egyéb gyanútlan nyári kikapcsolódásoknak is.

Az esetek nagy részében a meggondolatlan flörtökből lesz baj, de sajnos szexuális érintkezés nélkül is érhet bennünket övön aluli támadás. A herpeszfertőzés terjedéséhez a csókolózás, a petting is elég, míg a hepatitis B és C, az AIDS és a szifilisz orvosi beavatkozások során, vagy a drogfogyasztók körében közös tűhasználattal is továbbadható. Az úgynevezett indirekt megfertőződés – törölköző, illatszerek stb. használatával – csak viszonylag ritkán fordul elő. A leggyakoribb veszélyekről és azok kivédéséről Dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyászát kérdeztük.

Trichomonas

Ez az egysejtű parazita elsősorban a húgyvezetékben és a hüvelyben okoz folyásos, viszketéses jellegű panaszokat. A kórokozót mikroszkóp segítségével mutatják ki, és speciális gyógyszerekkel kezelik.

Chlamydia-fertőzés

Az Európában nagyon elterjedt baktérium húgycsőfertőzést okoz, amit viszketés és vizeléskor égő érzés kísér. A betegség jól gyógyítható antibiotikumokkal, de ha nem veszik észre, terméketlenséghez, meddőséghez vagy méhen kívüli terhességhez is vezethet.

shutterstock_9811711

Gonorrhoea

A szintén baktérium okozta fertőzés tünetei jellegzetesek: az aktus után 2-7 napon belül gennyes folyás kezdődik mindkét félnél és fájdalom jelentkezik vizelés közben (bár nőknél előfordulhat tünetmentesség is). Kezelése antibiotikumokkal  megoldható, de ha kezeletlen marad, terméketlenséget okozhat, illetve megtámadhatja az izületeket és a májat. Ebből a szempontból különösen veszélyes a távol-keleti szexturizmus, mivel az ottani prostituáltak megelőzésképpen is használnak antibiotikumot, egyre több olyan baktériumtörzs alakul ki, amely ellenálló az antibiotikumokkal szemben.

Hepatitis (fertőző májgyulladás)

A különböző hepatitis-vírusok közül elsősorban a hepatitis B és kismértékben a hepatitis C terjed szexuális úton. A betegség lefolyása egyénileg igen eltérő lehet: panaszmentesség is elképzelhető, vagy súlyos májgyulladás léphet fel, amely egyes esetekben halállal végződik. Egyesek egész életükben vírushordozók anélkül, hogy megbetegednének, és ezáltal másokat is megfertőzhetnek.

Herpes genitalis

Ez az elterjedt vírusfertőzés közeli rokona az ajakherpesznek, jellemző tünetei a nemi szervek környékén megjelenő apró, viszkető hólyagocskák, amelyek fertőző váladékot tartalmaznak. Sajnos a vírus a vírusellenes gyógyszerrel történt kezelés ellenére is tovább élhet, és évekkel később egy újabb, enyhébb lefolyású betegséget okozhat.

intim egészség

Gombás fertőzés

Az élesztőgomba (Candida albicans) a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb okozója. Ez az ártalmatlan fertőzés kellemetlen következményeivel hívhatja fel magára a figyelmet: a makk és a hüvely gyulladása, viszketés, égő érzés, nőknél váladékozás.

Nemi szervek szemölcse (HPV)

A humánpapillóma-vírus nem csak szexuális úton terjed, de a nemi szervek környékén megjelenő, karfiol formájú szemölcsök kialakulását össze lehet kapcsolni a szexualitással. Jellemzően sebészeti úton (szike, lézer, folyékony oxigén, elektrokoaguláció) távolítják el. Egyértelműen kimutatták, hogy a partnerek számának emelkedésével az előfordulás gyakorisága nő. Az apácáknál szinte ismeretlen a HPV, és ezzel összefüggésben a méhnyakrák is.

Forrás: