Hol tartanak az új ingatlanok ári? – Friss elemzés

Az újlakáspiac fellendülése megkérdőjelezhetetlen, a fejlesztők különböző eszközökkel ösztönzik vásárlásra az érdeklődőket.

A csoport egyik fele a tervezőasztal mellől mintegy 20%-kal alacsonyabb áron kínálja az ingatlanokat, míg a másik oldal árat emel.

Európai szinten dobogós az újlakáspiac

Az előrejelzéseknek megfelelően az újlakások átadásának hulláma idén ősszel indult meg igazán – a szakember, valamint a kivitelező hiány ellenére. Közben tovább emelkedett az átadott építési engedélyek száma, az év első hat hónapjának adatai 40%-kal haladták meg az egy évvel korábbi, azonos időszakot. Ebből csak március és június között 2,5-szer több lakás kivitelezését hagyták jóvá, mint a válság idején. A teljesítménnyel országunk európai viszonylatban is dobogós helyen áll, a legnépszerűbbek a két és fél szobás, illetve a 30-40 nm-es lakások.

lakas-kereses

Budapest kedvelt célpont

Előfordulhat, hogy az egymás szomszédságában elhelyezkedő, hasonló új otthonok több millió forintos különbséggel érhetőek el. Ennek hátterében az egyes fokozatokat elérve az árak emelése áll, amivel a beruházók célja egyrészt a vásárlás ösztönzése, másrészt a piaci változások követése. Az ingatlanfejlesztések és a beruházók számára az európai régió egyik legvonzóbb célpontja Budapest, ami a projektek nem várt sebességgel való megvalósulásának köszönhető. A város folyamatosan épül, bővül, gyorsan zajlik az értékesítés, ezt a fejlődést pedig nemzetközi szinten is elismerik. Az adatok tanúsága szerint idén a befektetők 1,4 milliárd eurót költöttek a magyar ingatlanbefektetési piacon, ezzel jó esély van arra, hogy év végére megdől a tavalyi 1,54 milliárd eurós volumen.

Szeptemberig kétszámjegyű volt a változás

Az év első felében egyszámjegyű változás érvényesült, az első kilenc hónap adatait tekintve viszont ennek mértéke kétszámjegyűre bővült, viszont az átlag mögött meglehetősen nagy eltérések vannak az egyes nagyvárosok esetén. Míg Sopronban az időszak alatt 3%-kal, Debrecenben 7%-kal, addig Budapesten, Pécsen és Kecskeméten már 10%-kal, Miskolcon pedig 26%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak.

Az átlagos ingatlanárak változása az ország egyes nagyvárosaiban (2017 január és szeptember között)

Budapest százezrekkel vezet

Az árakat meghatározza a területi elhelyezkedés, az állapot és nem utolsó sorban a típus. A családi házaknál az átlagos árszínvonalat 200-250 ezer Ft/m2 ár jelenti, ehhez viszonyítva Sopron, valamint Budapest 20-45%-kal drágább. A számokat tekintve más a felállás a lakások szegmensében. A dobogó tetején ugyancsak a Budapesten eladó tégla-, és panellakások állnak, előbbi típus majdnem eléri az 580 ezer Ft/m2, utóbbi a 380 ezer Ft/m2 árat. Ehhez viszonyítva Sopronban 60-180 ezer forinttal, Debrecenben, Kecskeméten és Szegeden pedig 100-260 ezer forinttal maradnak el az átlagos négyzetméterenkénti árak. Az Észak-Alföldön fekvő városokban meghirdetett ingatlanok továbbra is több százezres nagyságrenddel alacsonyabb áron érhetőek el a listavezetőkkel összevetve.

Átlagos ingatlanárak az ország egyes nagyvárosaiban (Ft/m2, 2017 szeptemberi adatok alapján)

Nem minden engedélyből lesz lakás

A pozitív lakásépítési tendencia említésével kapcsolatban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy nem mindegyik engedélyből lesz otthon, a kapacitás-, és munkaerőhiány ugyanis visszalépésre késztetheti a társasház-fejlesztőket. A szakértők szerint a 2019-ig érvényes szabályok alapján fennálló 5%-os áfa megszűnése újabb fordulópontot hozhat a szegmensben.

Forrás: Ingatlannet.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.