Hogyan tehetők madárbaráttá az üvegfelületek?

Fenyőrigók pusztulásától volt hangos a sajtó és a közösségi média az elmúlt hetekben. Naponta mintegy ötven madár esett áldozatául az egyik budapesti irodaház üvegfalának. Szerencsére mostanra sikerült madárbaráttá tenni a felületet, a hatalmas üvegházak azonban továbbra is veszélyesek az állatokra.

Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, a matt fóliával ellátott épület előtt ostorfák kaptak helyet. Termésük az egyik legkedveltebb téli madártáplálék. A hideg beköszöntével a külső területekről, de részben északról sok fenyőrigó érkezett a fák nyújtotta táplálék miatt.

Szavai szerint számukra új, ismeretlen civilizációs környezetbe kerültek, elkezdték enni a fák termését, és amikor bármitől megijedtek, felrepültek, elkezdtek körözni, és beleütköztek az üvegfelületbe.

Feltételezhetően korábban azért nem volt példa ehhez hasonló tömeges állatpusztulásra Budapesten, mert a belvárosban rendszerint nincs nagy madárforgalom. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyszeri esetről beszélünk.

A hatalmas átlátszó üvegfalak megzavarhatják a madarakat, amelyek a felületeknek csapódva komolyan megsérülhetnek, nem ritkán el is pusztulhatnak. De mi lehet még megoldás a problémára és miként tehető madárbaráttá egy épület?

A szakember szerint, ha az üvegfelület nem függőleges, hanem előrefelé döntött, akkor már nem a környező tájat tükrözi vissza, hanem a parkolót és az utat, eme utóbbin pedig semmilyen madár nem akar átrepülni. A lakóházaknál Orbán Zoltán szerint gyakorlatilag a legbiztosabb megoldás a szúnyogháló, ami csillogásgátló, átlátszásgátló felületként funkcionál.

A madárvédelem persze nem szorítkozhat az épületekre. A téli időszakban mi is tehetünk értük, például ha segítjük táplálásukat. A Magyar Madártani Egyesület egy madárhatározó mobilalkalmazással igyekszik minél szélesebb körben megismertetni és megszerettetni az emberekkel a hazai fajokat.

Ha minél többen, minél többet tudunk a madarakról, annál nagyobb figyelemmel fordulunk feléjük és talán jobban is vigyázunk majd rájuk.

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.