Hogyan készül egy kerti tó?

Álmodoztunk már arról, hogy egyszer mutatós kis kerti tó teszi majd hangulatosabbá az udvarunkat? Ha úgy gondoljuk, hamarosan meg is valósítanánk, nézzük át, milyen lépésekből áll ez.

A kerti tó készítése nem kis munka, de nem is olyan bonyolult vállalkozás. Ha régóta szeretnénk, a kerti tó saját kezűleg is megoldható, de érdemes azért szakember véleményét is kikérni, legalább az alapanyagok milyensége tekintetében. Hogy készül egy kerti tó lépésről lépésre?

Outline_775

1. Az első lépés a kerti tó helyének meghatározása – fontos, hogy ne fa alá tervezzük az udvarban, mert állandóan plusz takarítási feladatok elé állít majd; az is lényeges, hogy áramforrás legyen elérhető közelségben (hosszabbítóval), mert a szűrőt, a szivattyút valamivel működtetni kell.

Excavating_519

2. Jelöljük ki a kerti tó helyét – szénnel, kötéllel, vagy bármivel, ami stabilan jelöli a vonalát. Alakítsuk a nekünk tetsző formára. Ha merev tófólia kerül bele, a lyukat kissé nagyobbra rajzoljuk. Rugalmas béléssel még alakítható a tó mérete és alakja. Ügyeljünk arra is, hogy maradjon majd a tó szélén elég hely a tereprendezéshez. Ha végleges a vonal, festékszóróval rajzoljuk meg.

3. Fontos tudni, szabad-e ásni egyáltalán ezen a területen. Ha semmibe se akadunk bele, nincs valami éppen ezen a részen lefektetve a földben, akkor semmi akadálya. Lapáttal is ki lehet ásni a kisebb tó méretét, egy nagyobbhoz azonban markológépre lehet szükség. Különböző mélységi szinteket is készíthetünk, így lehet egy „növénypolc” rész a tavirózsáknak, növényeknek és egy mélyebb is, amibe akár bele is lehet menni ejtőzni. Úgy alakítsuk a kerti tavat, hogy azt is vegyük figyelembe, meddig szeretnénk feltölteni vízzel.

4. Készítsük el a skimmer „helyiségét” is – ha használni fogjuk, ássunk ki neki is helyet. Ha meghatároztuk a víz leendő szintjét, meg tudjuk állapítani a skimmer magasságát is. Érdemes a szűrővel közvetlenül szemben elhelyezni, hogy megfelelő áramlást tegyen lehetővé. Legjobb, ha a víz szintje 2,5 cm-rel a skimmer torkának a teteje alatt helyezkedik el.

5. Ássuk ki a szűrőnek is a helyet (ha kell).

Pond-liner._08_21.12_376

6. A kerti tó alátétet és a tófóliát helyezzük a kiásott helyre. (Tó alátétre alternatíva lehet egy 2,5 centiméteres nedves homok réteg is). Lefektetésük előtt ellenőrizzük le, nincs-e a területen valamilyen éles növényvégződés, kő, vagy bármi, amely kiszúrhatja! Az alátét és a fólia lefektetéséhez is szükség lehet minimum 2 emberre. Ha több részből állítjuk össze, akkor győződjünk meg róla, hogy megfelelő az átfedés a végződéseknél. A bélés alakja feleljen meg a tó formájának és a növénypolcoknak is. Amíg nem töltöttük fel a tavat vízzel, ne is vágjuk le az extra részeket, melyek feleslegesnek tűnnek, mert a víz súlya még igazíthat a bélésen.

Adding-rocks._08_21.12_819

7. Rakosgassuk le a köveket. Nemcsak mutatós képet adnak a tónak, de védik a kerti tó bélését, biztosítják a szükséges baktériumokat, természetes szépséget kölcsönözve. A függőleges szakaszokra nagyobb köveket tegyünk, a vízszintesekre mehetnek kisebbek is. Ha a köveket is megfelelően elhelyeztük, a tó készen áll a feltöltésre.

Installing-skimmer._08_21.13_261

8. Szükséges a skimmer beüzemelése – be kell ültetnünk a kiásott helyére. A gödör alja legyen megfelelően lapos. Ellenőrizzük a víz magasságát – ne feledjük, a víz szintjének kissé alacsonyabbnak kell lennie, mint a skimmer torkának nyílása. Ellenőrizzük, hogy a szint mindkét oldalon ugyanaz-e. Mivel minden skimmer más egy kicsit, mindig a gyártó utasításait kövessük a telepítéskor! Nem árt, ha van segítségünk, legalább egy ember. Ha megfelelően behelyeztük, a felesleges bélést éles késsel vagy borotvával vágjuk le.

Install-aquafalls_839

9. A szűrő lefektetése hasonlóan zajlik, melyet ugyancsak a kiásott és kibélelt helyére kell berakni. Ebben az esetben is szükségünk lesz segítségre. Ha készen vagyunk, a szűrő zsákokat is behelyezhetjük, majd pedig az egész szűrőt letakarhatjuk kavicsokkal, növényekkel és sziklákkal, hogy elrejtsük azt.

Completion_794

10. Utolsó simításképp vágjuk le a bélés szélét, de egy minimális szélet hagyjunk meg és fedjük be kövekkel. Ha a víz elérte a kívánt szintet, dugjuk be a szivattyút és hagyjuk, hogy elkezdjen dolgozni. Ne lepődjünk meg, hogy kezdetben a víz felkavarodottnak és piszkosnak tűnik. Leülepszik pár napon belül. Kövessük az utasításokat a pH egyensúly megfelelő szinten tartását illetően és adjunk a tóhoz  baktériumokat is. Hagyjuk állni a tavat néhány napig, mielőtt növényeket és halakat telepítünk bele.

Forrás: https://napidoktor.hu/index