Hogyan hatnak az illóolajok szervezetünkre?

Az illóolajok többféleképp hatnak szervezetünkre, ám a legerősebb ezek közül mégis a szaglásunk által kifejtett hatása.

Elég, ha kinyitunk egy illóolajos flakont és pár másodpercen belül érezni fogjuk az illat hatását.

Amikor levegőt veszünk a kipárolgott illatmolekulák, amelyek szétterjedtek a levegőben, bejutnak az orrjáratunkba, majd föláramlanak a szaglóidegekhez. Ezután jut el az illat az agyba. Mindössze nyolc molekula kell ahhoz, hogy szaglóérzékünk működésbe lépjen.

A szaglószervek életünk során számtalan illatot beazonosítanak, így alakul ki bennünk a jó és rossz szag, és amikor egy illatot ezek a szervek közvetítenek az agy felé, már jóval előbb tudják, hogy milyen szag ez, mielőtt a szagmolekulák odaérnek. Így indítják be a különböző illatok az emlékezést, majd befolyásolják a viselkedésünket és hangulatunkat is.

A limbikus rendszer az agyalapi miriggyel és a hipotalamusszal összehangoltan működik, de az agynak ezen részei szabályozzák a hormonok működését is. Az illatok befolyásolják étvágyunkat, a testhőmérsékletünket, az inzulintermelést, az anyagcserénket, és a feszültségérzetünket is.


A limbikus rendszer az idegrendszerre is hatással van, így a vágyak, az indíttatás, a hangulatok a megérzések mind a limbikus rendszer működésében eredeztethető. Kutatások igazolták, hogy azok az emberek, akik kellemes illattal veszik körbe magukat, sokkal nagyobb önbecsüléssel rendelkeznek és az önbizalmuk is megnő.

Az illatok előcsalogatják a rég elfeledett emlékeket, és megváltoztatják a magatartásunkat is. Bizonyos illatok nyugtatnak minket, mint pl. a narancsvirág, a levendula, vagy a geránium, míg mások egy megfázás esetén lesznek segítségünkre.

Fotó: 123rf.com

Az inhalálás során a belégzés által a szagok nem csak az agyba, hanem a tüdőbe is eljutnak. A tüdőbe került apró kis parányi molekulák összekapcsolódnak az oxigénmolekulákkal, majd együtt bejutnak a vérkeringésbe. A sejtekbe jutott illóolaj pedig serkenti a test öngyógyító képességét és gyorsítja a gyógyulás folyamatát.

Mivel bőrünk lyukacsos szerkezetű, ezért az illóolaj molekulái a bőrön keresztül is képesek felszívódni. Mihelyt a bőrsejtek között behatolnak a szervezetbe, gyorsan eljutnak az érhálózathoz, így kifejtve jótékony hatását. Tehát egy illóolaj számtalan módon fejti ki hatását szervezetünkre, amikor mi kinyitunk, egy illóolajos üveget el sem tudjuk képzelni milyen kémia folyamatok, zajlanak le testünkbe belsejében. Bátran használjuk az illóolajokat, akár aromalámpába téve, akár egy illatos fürdő alkalmával, vagy testünkre kenve.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.