Hogyan „éljük túl” a menopauzát? – 1.rész

A menopauza a menstruáció tartós abbamaradását jelenti – fordulópont egy nő életében, ami természetesen nem betegség, de komoly hatással van a közérzetére. S noha fizikailag megterhelő lehet, egy teljesen új és hasznos időszakot is elindíthat az életében.

Egy nő élete kétségtelenül fordulóponthoz érkezik, amikor eléri a változó kort. A menopauzával a vérzés fokozatosan megszűnik, s olyan testi furcsaságokat tapasztal az ember, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. Fizikailag nem a legkellemesebb szembesülni az éjszakai izzadással, a hőhullámokkal és egyéb tünetekkel. Ezekkel együtt azonban a menopauza időszaka egy teljesen új szakaszt is nyithat a nő életében, beleértve azt is: remek lehetőséget arra, hogy tegyen a komolyabb egészségügyi problémák, így a szívbetegség vagy a csontritkulás (osteoporosis) ellen.

Mi okozza?

A menopauza fő oka a kor – véget ér a nők fogamzóképes időszaka, mivel a petefészkek funkciója fokozatosan lassul. Bizonyos operációk és orvosi kezelések akár ki is válthatják a menopauzát – például a petefészkek műtéti eltávolítása, a kemoterápia, a kismedencei sugárkezelés. Ha a méhet távolítják el, de a petefészkeket nem, az még nem vezet menopauzához, noha menstruáció sem lesz többé.

Átlagosan 51 éves kortól kezdődik a természetes változókor, de ez előbb vagy utóbb is bekövetkezhet. Vannak, akik már 40 esztendős koruktól tapasztalni kezdik a jeleit, másoknál akár csak 60. születésnapjuk előtt jelentkezik. Megfigyelhető viszont, hogy a dohányosoknál pár évvel előbb következhet be a menopauza. Nincs igazán mód arra, hogy előre meg lehessen jósolni, kit mikor ér el.

Ha egy nőnél egymás után 12-szer kimarad a menstruáció, nyilvánvaló okok nélkül, akkor a menopauza ténye megerősíthető.

Menopauza előtt: a perimenopauza

A változókor természetes folyamata fokozatosan zajlik le. A petefészkek működése nem hirtelen marad abba, csak lassul. Az az út azonban, amely ide vezet, a perimenopauza. A menopauza egy mérföldkő, hiszen ha egy nőnek sorozatban 12 hónapon át elmarad a vérzése, akkor már kimondható, hogy eljött ez az időszak. A perimenopauza ideje alatt azonban teherbe lehet esni, s noha a fogamzóképes évek kezdenek véget érni, a vérzések pedig kiszámíthatatlanabbá válnak, a petefészkek még működnek, történhet peteérés, de nem feltétlenül havonta.

Mi várható?

A menopauza nem mindenkinél történik egyformán, hiszen minden nő más. Van, aki nagyobb nehézségek nélkül átesik rajta, mások komolyabb tüneteket produkálnak és ezek a mindennapjaikra drasztikus hatással vannak. S amikor a menopauza hirtelen kezdődik el, műtét, sugárkezelés vagy kemoterápia eredményeképpen, az alkalmazkodás még nehezebben mehet.

A menopauza tünetei az alábbiak, bár intenzitásuk jelentősen változhat.

-A menstruáció megváltozása: ahogyan a változókor kezdetét veszi, a menstruációs ciklus is változik, de nem mindenkinél egyformán. Rövidebb vagy hosszabb lehet, nehezebb vagy könnyebb, kevesebb vagy hosszabb idő telhet el két vérzés között. Ezek a módosulások természetesek, de érdemes elmenni a nőgyógyászhoz, ha a periódusok nagyon közel érnek egymáshoz. Az erős- vagy pecsételő vérzés miatt, illetve, ha a menstruáció több mint egy hétig tart, szintén orvoshoz kell fordulni.

Hőhullámok: gyakoriak a menopauza idején. A hőhullám rövid ideig tart, hirtelen tör rá az emberre, az arc és a nyak kipirulhat, de a mellkas, hát és a karok is piros foltosak lehetnek. Az izzadást hidegrázás is követheti, s a hőhullámok ideje jellemzően 30 másodperc-10 perc között változik. Érdemes rétegesen, szellős holmikba öltözni, ventillátort használni, illetve gyakran mozogni, kerülni a fűszeres ételeket és kordában tartani a stresszt. Ezek segíthetnek a tünetek kezelésében.

Alvásproblémák: az éjszakai hőhullámok gátolhatják a minőségi alvást. Megoldást jelenthet, ha könnyed, szellős (pamut) hálóruhában alszunk, kerüljük a túl meleg takarót, ventillátort használunk a szobában, tartunk az ágy mellett egy nedves törlőruhát, amivel megtörölhetjük magunkat. Tartsuk távol a házi kedvenceket a hálószobától, mert ők is meleget adnak ki magukból. Konzultáljunk orvosunkkal, ha alvásproblémáink komoly nehézségeket okoznak.

Problémák a szexben: a kevesebb ösztrogén hüvelyi szárazságot okozhat, amely a közösülést kényelmetlenné és fájdalmassá teheti. Próbáljuk ki a víz alapú síkosítót. A libidó is változhat a menopauza idején – javulhat vagy rosszabbodhat -, de számos tényező a menopauza mellett, így a stressz, a gyógyszerek, rossz alvás és kapcsolati problémák mind-mind hozzájárulhatnak a szexuális élet változásához. Ne feledjük azt sem, hogy a szexuális úton terjedő betegségek átadásának lehetősége nem ér véget a menstruációval. Védekezzünk!

A cikket folytatjuk a menopauza kezelési lehetőségeivel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php