Hogy „folttalanítsuk” a fürdőkádat?

Ha egy éles szélű tárgyat véletlenül a kádba ejtünk, az bizony csúnya nyomot hagy, mégis némileg helyrehozható. De mi a helyzet a foltokkal?

Egy szép, igényes fürdőszoba igazi kincs.

A reggeli ébredés, az esti relaxálás helyszíne, amit finom tusfürdő- és parfümillat leng be. Nagy kár, ha a tökéletes környezetbe hiba csúszik. Mi lehet a hiba? Nos, a csöpögő csapok által okozott foltok például oda nem illő módon éktelenkednek a zománcozott kád vagy a mosdó fehérségén (ha színes, azon is szörnyen mutatnak).

kád

Ilyenkor bizony az otthoni praktikák a fürdőszobában is elkélnek. A foltok a fürdőkádban nemcsak csúnyák, de szembetűnőek is: akárki belép a helyiségbe, máris kiszúrja.

Ahogyan egyes betegségek esetében is, először az okot kell megszüntetni, tehát ha a fürdőkádban levő foltokat a csöpögő csapnak köszönhetjük, érdemes a tömítőgyűrűket lecserélni vagy szakemberrel lecseréltetni.

A vízkőtől elcsúfult felületeket legegyszerűbb vízkőoldószerrel eltávolítani, melyeket a drogériáktól kezdve a kisebb háztartási boltokig számos helyen beszerezhetünk.

Ha azonban rozsdafoltokról van szó, azok erősségétől is függ, hogyan történjen a folt eltávolítás. Ha nem olyan vészesek, akkor vágjunk félbe egy citromot, és dörzsöljük a gyümölccsel.

citrom71000

Ha a foltok csúnyábbak és jelentősek, sósavoldattal javíthatunk a kád megjelenésén. Mindig használjunk gumikesztyűt a műveletekhez, ha vegyszerekkel dolgozunk! Tízszázalékos sósavoldatra lesz szükségünk, amelyet a rozsdafoltos felületre öntünk, majd jöhet a dörzsölés – de csak puha anyaggal. Sose felejtsük el a kádat – vagy a mosdót – alaposan leöblíteni tiszta vízzel, miután vegyszert használtunk!

diy tisztitoszerek1000

Szintén sósavat alkalmazhatunk folt eltávolításra, ha zöldes színű réz foltok csúfítják a kádat, de a szalmiákszesz is jó megoldás. Az alapos lemosásról – lehetőleg meleg vízzel – tisztítás után itt se feledkezzünk meg!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php