Hidegfronti majd kettős fronthatás – még hó is lehet a magasabb részeken

Eleinte hidegfronti hatás miatt erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Görcsös panaszok is felléphetnek. Napközben egyre inkább kettős fronthatás várható.

Kettős fronthatás néhol havazással

Halmozottabban észlelhetők az allergiás, illetve asztmatikus tünetek. Emiatt a hideg és a melegfrontra érzékenyéknél egyaránt előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés és vérnyomás-ingadozás. Csökkenhet a koncentráló képesség.

Éjjel észak felől mindenütt megnövekszik a felhőzet, és a Dunántúl délnyugati, nyugati részeinek kivételével egyre többfelé elered az eső, záporeső. Legmagasabb hegyeinkben (kiemelten a Mátra és Bükk csúcsain) havas eső, hó is eshet. Napközben az ország legnagyobb részén borult marad az idő, de kora délutántól a középső területeken már felszakadozik, csökken a felhőzet.

Az idő előrehaladtával csapadék is mind kevesebb helyen várható; legtovább az Alföldön és az északkeleti megyékben eshet. Az északnyugati, nyugati, a Tiszántúlon a délkeleti szél több helyen erős lesz, majd késő délutántól mindenütt csillapodik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 7 fok között várható, de az Északi-középhegységben ennél néhol hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet északkeleten 6 fok körül, eközben a Dunántúlon többnyire 8 és 11 fok között alakul, de a Dráva mentén ennél egy-két fokkal melegebb idő valószínű.

őszi dekoráció 4

Távolabbi kilátások péntektől hétfőig:

Pénteken szakadozik a felhőzet, szombaton lesz a legkevesebb felhő, majd vasárnap délutántól ismét egyre többfelé beborul, és hétfőn az országban nagyobb területen számíthatunk esőre.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és +6 fok között alakul, de pénteken és hétfőn a tartósan felhős helyeken enyhébb lehet a hajnal. Szombatra virradó éjszaka várható a legnagyobb területen fagy. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11, 16 fok között valószínű; pénteken és hétfőn nyugaton lehet ennél hűvösebb.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. október 4. 11,8 °C -1,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 28,1 °C (2011) legalacsonyabb hőmérséklet: -1,4 °C (2013)

Forrás: met.hu