Hidegfront érkezett és marad a nyirkos, hideg idő is

Éjszaka a derült tájakon köd képződött, és általában borult, párás, ködös idő voltjellemző, ónos szitálással, hószállingózással. Napközben is marad az ország legnagyobb részén a nyirkos, hideg idő, a nap első felében főként a Tiszántúl északi részén lehet kisebb ónos eső, havas eső, délutántól a Dunántúlon fordulhat elő elszórtan kisebb eső. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, délutántól főleg a Dunától nyugatra megélénkül az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, -7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1, +5 fok között várható, de nyugaton 6, 7 fok is lehet.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A hangulatunkban bekövetkező változások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhatunk. A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.

hideg_idojaras

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Felszakadozik, csökken, majd az időszak végén ismét megnövekszik a felhőzet. Kezdetben és kedden elszórtan kisebb eső is valószínű, szombaton a reggeli órákban helyenként még ónos eső is lehet.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -5 fok között változik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 4 és 9 fokról az időszak végére 7 és 13 fok közé emelkedik.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. február 15. -2,5 °C -3,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 17,7 °C (1925) legalacsonyabb hőmérséklet: -18,3 °C (1940)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.