Hidegben is lehet komposztálni! – Megmutatjuk

Nem számít, mennyire vagyunk aprólékosak a téli komposzthalom megfelelő kiépítésében, hideg időben nem fog sokminden történni.

Beltéri komposztkészítés

A régi salátahalmok, a főtt brokkoli és a penészes kenyér csak hevernek ott. A komposzthalom télen nem fog kellemetlen szagokat árasztani, de nem egy szép látvány, és ráadásul odavonzza az állatokat.

A konyhai hulladékok téli komposztálásával járó problémák megkerülésének egyik módja az, hogy bent készítjük. A beltéri komposztáláshoz, vagy legalábbis annak elkezdéséhez nem kell más, mint három lazafedelű vödör (20 literes műanyag vödrök). Ha a fedeleik jól záródnak, csak hagyjuk őket lazán, amikor megtöltjük komposzttal.

Komposztérlelés vödörben

Először töltsük meg az első vödröt fűrészpor vagy tőzegmoha és száraz föld egyenlő arányú keverékével, egy kevés hozzáadott mésszel. Ne használjunk préselt falemezből, vagy festett fából származó fűrészport.

Fűrészpor-komposzt-készítés

Aztán, a második vödör aljára tegyünk egy 2,5 cm-es réteg száraz szalmát, leveleket vagy újságpapírcsíkokat. Öntsük rá a konyhai hulladékot, amikor van, és minden alkalommal szórjunk rá az első vödörből fűrészpor és földkeveréket, hogy felszívja a szagokat és a fölösleges nedvességet. Ez a keverék szenet is ad az erjedő komposzthoz, amely kiegyenlíti a konyhai hulladékok magas nitrogénkoncentrációját. Ha egyszerre túl sok konyhai hulladék gyűlik össze, adagoljuk több rétegben, mindegyik réteget fűrészpor és földkeverékkel takarva. Aprítsuk fel a nagyobb hulladékokat, és csorgassuk le a vizet a túl nedves darabokról, mielőtt a vödörbe dobnánk azokat.

Amikor a második vödör megtelt, tegyük meleg helyre és vegyük elő a harmadik vödröt. Mire az is megteik, akkorra a második vödör tartalma már jó úton halad afelé, hogy komposzt legyen, nem néz ki szemétnek, és nem vonzza a dögevőket.

Amikor a második és a harmadik vödör megtelt, a második vödör tartalmát a kinti komposzthalomhoz önthetjük. Ezután újra elkezdhetjük a második vödör feltöltését, amíg a harmadik vödör tartalma érlelődik. Az épp használatban levő vödröt és a fűrészpor és földkeverékes vödröt tarthatjuk akár a konyhában is. A meleg sietteti a bomlást, a vödrök szag- és légymentesek, környezetkímélők és nagyon kényelmesek.

Forrás: edenkert.hu