Hiába a szexi fehérnemű, ha nem érezzük jól magunkat a testünkben

Sokszor hallottuk már, hogy magunkat is szeretnünk kell, ha egészséges önbizalomra vágyunk. Ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, ha hiányzik az önbizalom és az önbecsülés, akkor hiába a legjobb alak, a legszebb öltözet, vagy a szexi fehérnemű.
Az érzékiség lényege, hogy nőiesen vagy férfiasan vonzónak érezzük magunkat, és ez a magabiztosság másokra is azonnal hat. Mivel a test és lélek szorosan összetartozik, ha az egyiket rendbe tesszük, a másik is változik. Hogy függ össze a karcsúság és az önbizalom? – erről beszél Hevesi Krisztina szexuálpszichológus és Dr. Gajdács Ágnes testsúlygyógyász.
 
Magabiztosság vagy szorongás
 
“A testiség alapeleme a test. Ez a szerelem dinamikájában is megmutatkozik: a külső bevonz, a belső megtart. Ahhoz viszont, hogy magabiztosak legyünk,  vonzónak érezzük magunkat, jó viszonyban kell lennünk saját magunkkal, saját testünkkel is. Ebben az esetben nem okoz szorongást, hogy hogyan nézek ki, vonzónak lát-e a másik (pl. a testsúly általában, a has, popsi, combok, a mellek mérete és állapota, a bőr megereszkedése gyakran a szorongás tárgyai).
depresszio, szex
Sok nő annyira szégyelli a testét, hogy azt világosban, ruha nélkül soha nem mutatja meg, pedig a partner soha nem mérleggel és testzsírkalkulátorral közelít az ágyhoz: a célja az önfeledt erotika. Sok kapcsolat azért fut zátonyra, mert az egyébként nagyon fontos szeretetre és összetartozásra fókuszál, és szenvedély viszont lassan háttérbe szorul. Az intimitáshoz, szenvedélyhez azonban tudatosan fenn kell tartani a bizsergető izgalmat,  a szégyen nélküliséget, felszabadultságot, ez viszont nem megy önbizalom nélkül. Az önbizalom öltöztet. A partner azonban ruha nélkül is felszabadult viselkedésre vágyik.
Nem mindegy, hogy a partner mit lát, de az még fontosabb, hogy mi milyen optikán keresztül nézzük a testünket. Hiába szép a testünk, ha a  magazinok photoshopolt műtestjei összezavarják a látásunkat, és egy nem létező ideálhoz akarunk igazodni, hiába bizonygatja a partnerünk, hogy neki mi vagyunk a legszebbek. Mi a megoldás? Mindkét félnek, de főleg a nőnek jól kell éreznie magát a bőrében”– tanácsolja Hevesi Kriszta szexuálpszichológus, egészségfejlesztő szakpszichológus.

A karcsúsodás növeli az önbizalmat

„Miért hadakoznak olyan sokan a kilóikkal, vagy zavaró zsírpárnáikkal? Statisztikai adataink szerint leggyakrabban párkapcsolattal összefüggő oka van a fogyókúrának, a betegségek és egyéb okok csak ez után következnek.

Sok szingli az eredményes párkeresés reményében vágyik feszesebb testkontúrokra, alacsonyabb testsúlyra. Sok anyuka szülés után szeretné visszanyerni korábbi alakját, hogy továbbra is elvarázsolja a párját. A 40 feletti korosztályban előtérbe kerül az öregedés lassítása, ilyenkor már tudatosan dolgozni kell a  fiatalos külső megőrzéséért, ezért felértékelődik az egészséges karcsúság jelentősége. Gyakori, hogy kifejezetten a házasság rendbetétele, akár a válás megakadályozása a cél. Jó átélni a kihűlőben lévő kapcsolat újraéledését,  amikor a kilók leolvadásával együtt visszatér az önbizalom és az érzéki kisugárzás is.

fogyókúra, diéta, fogyás
Előnyös, ha a fogyókúra része a helyi zsírpárnák célzott kezelése pl. az orvosi elektrolipolízis módszerrel, hiszen így pontosan azok a zsírpárnák karcsúsodnak, amelyek a legtöbb szorongást okozzák, a magabiztosságot, az önfeledt érzékiséget zavarják. A fogyás során fektessünk hangsúlyt a testmozgásra is, hiszen az állóképesség javulása, a hajlékonyság és az izomerő  növekedése minden szempontból kedvező” – javasolja Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász.


 
Vigyázzunk magunkra és egymásra – amikor rejtett problémák akadályozzák a fogyást

A nyugati civilizációkban egyre gyakoribb a fat shaming, a súlyfelesleggel rendelkező, vagy aránytalan zsírpárnákkal rendelkező emberek megalázása. A súlytöbblet egy eltitkolhatatlan stigma, hiszen mindenki láthatja,  ezért a stigmatizált szégyelli és hibáztatja magát az átlagostól eltérő súlyfeleslege, testalkata miatt. Érdekes paradoxon, hogy bár egyre többen rendelkeznek súlyfelesleggel, mégis sokan a médiában látható tökéletes alakú (és photoshopolt) embereket látva alakítják ki az elvárt alak kategóriáját, amit sokszor ők sem tudnak elérni, ez frusztrációt okoz bennük, melyet időnként mások testszégyenítésével próbálnak levezetni.   
 

diéta
Bizonyos életkorokban, élethelyzetekben egyes emberek fokozottan ki vannak téve a fat shaming káros hatásainak. Ilyenek pl. a tinédzserek, akik önértékelése még kialakulóban van, ezért érzékenyebbek mások visszajelzéseire. A hormonális változások miatt az átlagosnál jobban rombolják az önbizalmat a gyermekvállalás (terhesség, szülés után) időszakában, illetve 40 éves kor felett a változókor környékén érkező negatív megjegyzések a testre, alakra.

Az is kedvezőtlen, ha a partner kritizálja az alakot. A „nagy a feneked, hasad, fogynod kellene”  típusú, a kritizáló számára ártalmatlannak tűnő, esetleg viccesnek szánt megjegyzések akár kiirthatatlanul bevehetik magukat a tudatalattiba, súlyosabb esetben pedig  testképzavarok kialakulásához is vezethetnek. Ezért tudatosan kerülni kell ezeket a testet kritizáló megjegyzéseket. 

Mit tehetnek a kritizáltak?

Ahogy a mondás tartja: „Nézzük meg, ki kritizál minket”, és akkor láthatjuk, hogy senki sem tökéletes, mindenkit lehetne valamiért kritizálni. Aki ezt tudatosítja magában, az felvértezi magát a kritizálás ellen. A fogyókúra során pedig fontos az alakkal, testsúllyal kapcsolatos korlátozó hiedelmek feltárása, kigyomlálása, ellenkező esetben ezek a hiedelmek akár a fogyókúra sikerét is bojkottálhatják” – hívja fel a figyelmet Dr. Gajdács Ágnes.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.