Házi vaníliafagyi, a meleg napokra

A vaníliafagyi az aduász, a jolly joker. Olyan alap, amelybe bármit belekeverve elképesztő fagyikompozíciókat alkothatsz. Mire vársz még?

A vaníliafagyit készítheted fagylaltgépben, de kézzel kikeverve is finom változatok készülhetnek. A vaníliafagyi önmagában is nagyon finom, főleg ha a bourbon változatot készíted, de gyümölcsöket, csokidarabokat hozzákeverve jobbnál-jobb nyalánkságok születhetnek. Ha teheted, akkor a vaníliás fagyidhoz használj vaníliarudat, amelynek belsejét ki kell kapargatni és az ízesíti majd a masszát.

A vaníliáscukor és a vaníliaaroma is jó. Fél liter tejszínhez adj egy evőkanál vaníliaromát vagy egy vaníliarúd kikapart belsejét, majd óvatosan, lassú tűzön kevergetve forrald fel. Öt tojás sárgát, 10 deka cukorral keverj habosra, majd erre a masszára öntsd rá óvatosan a tejszínt, végül újra tedd fel a tűzhelyre az egyveleget. Állandó kevergetés mellett be fog sűrűsödni. Hűtsd le a folyadékot, majd töltsd a masszát a fagylaltgépbe.

fagylalt

Így készül az alap vaníliafagylalt. Persze lehűtés előtt gyümölcsdarabok, vagy étcsokoládé-darabok is kerülhetnek bele, szinte bármilyen hozzávalóval remekül passzol a vaníliafagylalt. A különféle grillázsokkal feltuningolt változat is óriási népszerűségnek örvend. A nyári hőségben különféle gyümölcsöntetekkel is nyakon loccsanthatod a vendégeknek készített vaníliás kelyheket. Sokan vallják azt, hogy a házi vaníliafagylalttal köszönő viszonyban sincs a bolti, hiszen elképesztő krémességével és intenzív ízével egyik sem veheti fel a versenyt. Kipróbálod?

Forrás: