Házasság előtti pánik?

Sokat segíthet, ha a kételyek ellenére a pár mindkét tagja alaposan végiggondolja, mit vár, mit szeretne a házasságtól kapni.

Fogalmazzátok meg együtt, mit szeretnétek, hogy képzelitek a házasságotokat. Amennyiben olyan pontokat találtok, ahol nagyon mást gondoltok, törekedjetek a kompromisszumos megoldásokra, ne rejtsétek véka alá, ha nem értetek egyet.

Minden házasság más és más, nincs semmiféle szabályrendszer, amelyet követni kéne, kizárólag két ember döntése, hogy hogyan élnek együtt egy házasságban. Persze létezik egy társadalmi normarendszer, de csak azért, mert mások így szokták, nem kell feltétlen követnünk.

 

Ha eléggé nyitottak vagyunk egymásra, és komolyan szeretnénk, hogy működjön a házasságunk, már az elején merjünk kísérletezni.

Még akkor is, ha semmiféle külső ok nem szerepel a listánkon, kizárólag önként és szerelemből szeretnénk házasságot kötni, kialakulhat a félelem a házasságtól. Lássuk ennek a leggyakoribb okait:

1. Félelem a személyes szabadság elvesztésétől

Részben jogos a félelem, hiszen aki házasságban él, valóban nem mehet kizárólag a saját feje után, nem dönthet mindenben egyedül, hiszen ott van mellette a párja is, akinek – jó esetben – számít a véleménye.

Ez az alárendeltség természetesen nem egészséges, még akkor sem, ha úgy tűnik, jól működik az elején. A megfelelő egyensúly megtalálása tehát a cél, hiszen csak így fejlődhetünk, érhetünk a házasságunk alatt.

2. Félelem attól, hogy sosem flörtölhetünk már

Itt is arról van szó, ki mit ért például hűség alatt. Egyrészt vakságot és süketséget nem szerencsés fogadni, másrészt valóban nem tudhatjuk előre, milyen érzéseink és vágyaink lesznek majd a jövőben.

Annyit tehetünk, hogy megbeszéljük a párunkkal, hol vannak a határok. Ekkor is fontos, hogy ne rendeljük teljesen alá magunkat a másik elvárásainak, csak akkor, ha mi magunk is egyet értünk azokkal.

3. Félelem attól, hogy nem tudunk megfelelni a másiknak, és ezért elhagy minket

Jogos valahol ez a félelem is, de csak akkor, ha nem őszinték egymással a felek, és ahelyett, hogy megbeszélnék a problémákat, inkább a szőnyeg alá söprik azokat. Ekkor szokott bombaként robbanni a hír, hogy a párunk válni akar, de nem értjük, hogy miért.

randi_szabalyok3 szexpozok28

4. Félelem attól, hogy olyan lesz a házasságunk, mint a szüleinké

Mivel a legelső példa a házasságról a szüleink mintája, nem csoda, ha a sajátunkat is valahogy olyannak szeretnénk, vagy nem szeretnénk. Csak akkor követjük a rossz példát, ha hagyjuk, hogy automatikusan ismételjük azokat a játszmákat, szerepeket, attitűdöket, amelyeket a szüleinktől láttunk. Ha képesek vagyunk arra, hogy azokat felülvizsgáljuk, a siker már félig megvan.

5. Mi lesz, ha elmúlik a szerelem?

Mivel a szerelem egy olyan intenzív érzés, amely nem tartható fenn sokáig -1-2 évet jósolnak a szakértők -, természetes, hogy egy hosszú házasságban elmúlik egyszer. Erre is érdemes számítani, és akkor megkímélhetjük magunkat és a házasságunkat is egy nagy csalódástól. Másrészt a szerelem átalakulhat olyan intenzív, intim érzésekké, mint a szeretet, a ragaszkodás, a hála és a megbecsülés.

6. Félelem attól, hogy a párunk milyen apa vagy anya lesz

A gyermekvállalás így vagy úgy valóban próbára tesz minden házasságot, még akkor is, ha sokan a legboldogabb időszakukat élik ekkor. Nagyon komoly feladat apává és anyává válni, és senki sem tudhatja előre, hogy fog sikerülni. A legtöbb, amit tehetünk, hogy támogatjuk egymást ebben a nagy feladatban, és közösen vállaljuk a felelősséget a gyermekeinkért.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.