Hátráltatja a várandósság kialakulását a nem megfelelő tápanyagellátottság

A megfelelő táplálkozás kiemelkedően fontos, főleg akkor, ha olyan kihívások elé állítjuk a szervezetünket, mint amilyen a várandósság is. Hiszen egy kisbaba kihordása mindenképpen megnövekedett vitamin, ásványi anyag és nyomelem szükséglettel jár, amit biztosítani kell, hogy minden problémát elkerülhessünk, és nyugodtan készülhessünk a családalapításra.

Rengeteg betegséggel, és a terhesség során kialakuló kórképpel találkozhatunk az interneten, melyek többsége szerencsére orvosolható. Azzal azonban viszonylag kevesen foglalkoznak, hogy mi történik akkor, ha bizonyos anyagokból hiány lép fel. Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász beszélt néhány lehetséges hiányállapot tüneteiről.

Vas

A vashiány fáradsággal, étvágytalansággal, dekoncentráltsággal járhat együtt. A vas a vérképzésben játszik fontos szerepet, így a terhesség alatti vaspótlásnak kiemelt szerepe van. A vashiány kialakulása jellemzőbb a vegetáriánusoknál, illetve azoknál, akik kevés húst fogyasztanak. Bár tény, hogy a leveles zöldségek – mint például a spenót – igen nagy mennyiségben tartalmaznak vasat, ám a húsfélékből – például a májból – sokkal jobban képes hasznosulni az anyag, mivel ehhez bizonyos fehérjék jelenléte is szükséges.

Cink

Viszonylag kevés szó esik arról, hogy ez az ásványi anyag mekkora jelentőséggel bír a szervezetben. A cink fontos szerepet játszik az enzimképzésben, így például hatással van a bőr állapotára, de hiányában lassabb a sebgyógyulás is. Emellett a cink szerepet játszik a kiegyensúlyozott hormontermelésben és csökkenti a vetélés, valamint a koraszülés kockázatát. Mindemellett a folsav hasznosulásához is elengedhetetlenül szükséges.

Réz

Erről az anyagról is keveset beszélünk, pedig a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen. Nagyobb mennyiségben az anyag mérgező, ám kis mennyiségben a vérképzéshez, az oxidatív stressz okozta hatások ellensúlyozásához, illetve az idegrendszer megfelelő működéséhez, és fejlődéséhez is elengedhetetlen. Hiányában vérszegénység léphet fel, mivel a vas csak a réz jelenlétében képes a hemoglobinhoz kötődni, és így részt venni a gázanyagcserében. Terhesség során a jelentősége a magzat idegrendszerének megfelelő fejlődésében van, hiányában súlyos idegrendszeri betegségek alakulhatnak ki, mint a Menkes kór.

Biotin

A biotin, vagy H-vitamin egy olyan anyag, melyet a szervezetünk önmaga is képes előállítani, így rendszerint külön bevitelre nemigen van szükségünk. Ezt persze megváltoztatja a várandósság, illetve a babavárás időszaka is. Ennek oka, hogy a biotin szerkezetére rossz hatással vannak az ösztrogén tartalmú gyógyszerek, melyek többek között a teherbeesés esélyének növelésére alkalmasak. A H-vitamin alapvető eleme az antitesteknek, részt vesz a csont és izomrendszer, az idegrendszer, az immunrendszer és az anyagcserefolyamatok megfelelő működésében. Hiányában a hányinger, fáradság, depresszió és vérnyomásproblémák is kialakulhatnak.

Kiegyensúlyozott étkezés, és még más

Dr. Angyal Géza azt is kiemelte, hogy a kismamák, vagy a babát tervező párok esetében kiemelten fontos a megfelelő táplálkozás és a mozgás. Sok esetben azonban még ez is kevés a raktárak feltöltésére, így a szakemberek jelentős részével együtt javasolja várandós vitamin alkalmazását a jobb eredmény elérése érdekében.

Azonban arra is érdemes figyelni, hogy a kiválasztott vitamin megfelelő mennyiségben, és persze megfelelő tagolásban biztosítsa a baba fejlődési szakaszainak megfelelő tápanyagokat, hogy valóban a lehető legtöbbet tehessük a tápanyagok pótlása érdekében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.