Hasznos lehet pár liter tenger a lakásba

Kék fény, élő kövek, speciális sókeverék – nem egyszerű feladat tengervizes akváriumot építeni, de érdemes.

A lakásba telepített pár literes tengerek látványosan érzékeltetik, hogy ennyire lekicsinyítve és leegyszerűsítve is mennyire bonyolult rendszer a természeti világ, amelyben minden mindennel összefügg.

Március 20-án először rendezték meg a nemzeti halnapot. A kezdeményezők fő szándéka az uszonyosok további népszerűsítése volt, mert szerintük ez az állatcsoport ma sem mindig kapja meg azt a figyelmet, amelyet megérdemelne.

Ebből az alkalomból a Kék Bolygó című műsor egy igen látványos hobbit, a tengeri akvarisztikát mutatta be.

Nehezebb, mint az édesvizes

A tengeri élőhely körülményeinek utánzása bizony nem egyszerű feladat, más gondoskodást igényel, mint egy hagyományos, édesvízi akvárium.  A tengeri akvarisztika abban tér el az édesvízi akvarisztikától, hogy a vízben körülbelül literenként 33 gramm oldott só van – mondta el Vass István akvarisztikai felszereléseket áruló keerskedő.

Az akvaristák nem tiszta nátriumkloridot, hanem speciális sókeveréket használnak – amelynek összetétele a vitaminok és a nyomelemek miatt – jótékony hatással van az akváriumban élő állatokra. Ez különösen fontos a korallok számára, amelyeket sokféleképpen lehet osztályozni. Akvarisztikai célra általában a lágykorall-kőkorall megkülönböztetést használják. Előbbiek kevésbé igényesek, könnyebben tarthatók.

Akváriumi áramlatok

A korallok jelenléte alapvetően határozza meg az akvárium paramétereit. Szükségük van áramlatokra, és megfelelő vízminőséget, valamint speciális fényt is igényelnek. Ez is jelentős különbség az átlagos akváriumokkal szemben, valamint az erősebb világítás is. Az ilyen tartályokban több a kék fény, mert alatta szép irizáló, vagyis csillogó, változatos színek jelennek meg a korallokon.

Ezen az élőlények fontos tulajdonsága, hogy hasznosítják a fényt, annak ellenére, hogy állatok. A korallok ugyanis egysejtű, fotoszintézist végző algákkal élnek szimbiózisban, amelyeket a szervezetükben növesztenek.

Élőkövek

A korallszirtes akváriumok technikai háttere itt még nem ér véget. A víz szűréséhez szükség van egy úgynevezett fehérjehab-leválasztóra is. Működésének lényege, hogy a vízbe porlasztott apró buborékokra rátapadnak a nagyobb molekulák, főleg a fehérjék, amelyek hab formájában kiválnak a vízből. Ezt az anyagot a szerkezet rögtön elkülönít, így nem keveredhet vissza, nem szennyezheti újból az akvárium vizét.

A technikán kívül a természet is segíti az akváriumok szűrését. A korallos tartályokban úgynevezett élőköveket, vagyis elhalt korallok vázait teszik, amelyek a biológiai szűrést biztosítják. A porózus mészkő jelentőségét az adja, hogy különböző baktériumok, így nitrát-foszfát lebontó mikroorganizmusok telepednek meg benne.

Forrás: https://napidoktor.hu/index