Háromszorosára növelhetik az agyi-érkatasztrófa kockázatát a diétás üdítők

A mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az agyi-érkatasztrófa és a demencia (időskori elbutulás) kockázatát – figyelmeztetnek a kutatók az Amerikai Szívtársaság Stroke című folyóiratában közölt tanulmányukban.

“Tanulmányunk rávilágít annak szükségességére, hogy alaposabban megvizsgáljuk ezt a területet, tekintve, hogy az emberek milyen gyakran isznak mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőket” – húzta alá Matthew Pase, a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók a Framingham Heart Study elnevezésű nagyszabású kardiológiai kutatás 2888, nagyrészt fehérbőrű, 45 éves kor feletti résztvevőjét vonták be az agyi-érkatasztrófa és 1484 hatvan év feletti résztvevőjét a demencia előfordulását vizsgáló tanulmányukba.

A tíz éven át tartó követéses tanulmány során a kutatók megnézték, hogy mely alanyoknál jelentkezett agyi-érkatasztrófa, vagy demencia, majd összevetették a betegségek előfordulási arányát a résztvevőktől előzetesen bekért táplálkozási adatokkal.

A vizsgálati időszak végén a stroke előfordulását vizsgáló tanulmány résztvevői közül 97-en (3 százalék) szenvedtek agyi-érkatasztrófát, közülük 82-en iszkémiás, azaz oxigénhiányos stroke-on estek át, míg a demencia előfordulását vizsgáló tanulmány résztvevői közül 81-nél (5 százalék) alakult ki időskori elbutulás, közülük 63 alanynál Alzheimer-kórt – a demencia leggyakoribb formáját – diagnosztizáltak.

Forrás: Hirado