Hamisítatlan nyári receptek light verzióban

Beköszöntött az igazi nyár, ilyenkor mindannyian vágyunk valami izgalmas, hűsítő édességre: savanykás gyümölcsfagyikra, változatos, lágy, könnyű pohárdesszertekre.

De ha cukorbetegként szigorú diétát tartunk, vagy egyszerűen csak vigyázunk a vonalainkra, nehezebb helyzetben vagyunk. Nem tehetjük meg, hogy beülünk az első, szembejövő cukrászdába, hiszen ezek a jeges, gyümölcsös nyalánkságok és desszertkrémek alapesetben tele vannak cukorral, és nagyon felviszik a vércukorszintet.

Épp ezért a Tudomány Kiadó Receptsarok kiadványaiból összeválogattunk néhány egyedi, cukormentes, szénhidrátszegény nyári desszertet, amiket „büntetlenül” fogyaszthatunk.

Ezeket az édességeket az olvasók küldték be a „Kedvenc receptem” pályázatra, de a Receptsarok kiadványokba csak a kiválasztottak kerültek be – alapos dietetikusi kontroll után.

Így aztán biztosak lehetünk benne, hogy ezek a light desszertek könnyen beilleszthetők szigorúbb diétákba is, mivel mindegyik receptnél vissza lehet követni az egy adagra jutó szénhidráttartalmat.

Kísérletezzünk bátran, élvezzük az új ízeket!

Gyümölcsfagyi, azaz popsicles házilag – Sárga Diána receptje (Receptsarok 5.)

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 40 kcal
Fehérje: 0 g
Zsír: 3 g
Szénhidrát: 2 g

6 adaghoz:
100 g szeder
100 g áfonya
160 g kókuszkrém
6 db fagyiforma

Néhány alapanyagból egyszerűen készíthető házilag gyümölcsfagyi. Ahhoz, hogy különböző színűek legyenek, először a forma feléig/harmadáig öntjük a kókuszkrémet, majd betesszük a fagyasztóba kb. 10 percre. Ez idő alatt megmossuk a gyümölcsöket, majd botmixer segítségével összeturmixoljuk őket. A 10 perc elteltével kivesszük a formákat, és az enyhén fagyott kókuszkrém tetejére öntjük a gyümölcsturmixot. Az egyszínű fagyikhoz a maradék alapanyagokat összekeverjük, és ezeket is a formába öntjük, majd visszatesszük a fagyasztóba kb. 30 percre. Amikor már enyhén megdermedtek, belehelyezzük a pálcikákat, és néhány órás fagyasztás után már fogyasztható is a nyári, frissítő finomság.

Zöld-fehér pohár – Kilián Imréné receptje (Receptsarok 3.)

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 112 kcal
Fehérje: 11 g
Zsír: 5 g
Szénhidrát: 6 g

4 adaghoz:
40 dkg rebarbara
25 dkg sovány tehéntúró
1 ek. tej
1 ek. zselatin
1 db citrom reszelt héja
1/2 rúd vanília
folyékony édesítőszer

A rebarbarát megtisztítjuk és háromcentis darabokra vágjuk. Édesítőszerrel és vaníliával ízesített vízben megfőzzük. Leszűrjük, villával szétnyomkodjuk, vagy turmixban pépesítjük. Belekeverjük a citromhéjat és az egy kanálnyi forró vízben feloldott zselatint. A túrót szintén áttörjük, kikeverjük a tejjel, kevés citromlével, ízlés szerint édesítőszerrel és reszelt citromhéjjal. A túrókrémet üvegpoharakba rétegezzük a rebarbarapürével, majd egy órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Gránátalmás pohárdesszert – Sárga Diána receptje (Receptsarok 5.)

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 172 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 11 g
Szénhidrát: 5 g

4 pohárhoz:
80 g natúr joghurt
80 g light mascarpone
100 g sovány túró
100 g gránátalma
60 g zabpehely
4 csapott tk. xilit
reszelt citromhéj

A joghurtot, mascarponét és a túrót kézi habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, illetve az édesítőszert. Ezt követően megtisztítunk egy gránátalmát, és a magokból kimérünk 100 g-ot. Végül 4 átlátszó edénybe egyenletesen elosztva rétegezzük a hozzávalókat. Először a zabpelyhet helyezzük az edény aljára, majd a krémet, és a legtetejére a gránátalmát. Ízlés szerint több réteget is kialakíthatunk.

Forrás: http://gyorgytea.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.