A halláskárosodás okai: alkoholfogyasztás

Bizonyára többen közülünk megtapasztalták már, hogy milyen az, amikor egy társasági összejövetelen, házibulin, vagy egy kocsmai találkán minket jelölnek ki sofőrnek. Nem iszunk, mert még haza kell vinnünk a csapatot. Ilyenkor tűnik csak fel igazán, hogy mindenki milyen hangosan beszél. Ahogy az alkohol fogy, a hangerő úgy emelkedik hangosabbra és HANGOSABBRA.

Nos, gondolhatnánk, hogy a gyorsan fogyó alkohol ellazítja a társaságot, és ettől növekszik a hangerő, de a tény az, hogy az alkoholfogyasztás csökkenti a hallásra való képességünket.

Mit mondtál?

Brit kutatók, Tahwinder Upile vezetésével tanulmányoztak egy 30 egészséges felnőttből álló csoportot. Tesztelték a hallás szintjét józanul, és amikor alkoholt fogyasztottak. Azt tapasztalták, hogy akik ittak, kevésbé hallottak jól.

Upile jelentése szerint a vizsgálat résztvevői 20 és 40 év közötti egészséges felnőttek voltak. Egyiknek sem volt hosszú távra visszanézve túlzott alkoholfogyasztási szokása. A tesztet kutatólaborban végezték, nem egy utcai kocsmában, bár úgy tűnik, felesleges volt mereven ragaszkodni a tudományos helyszínhez és módszerekhez. A résztvevők mindegyike önkéntes jelentkező volt. A jelentés arra nem utal, mi vitte ár őket, hogy készségesen részt vegyenek egy fluoreszkáló lámpákkal megvilágított laboratórium kísérletében. Talán a kuncogás mindent elárul.

A teszt során végeztek lélegzetelemzést és szabványos hallástesztet. Ahogy az alanyok alkoholt fogyasztottak, folyamatosan vizsgálták az alkohol szintjét a véráramban és a hallást is a befolyásoltság, jobb szó híján részegség adott szakaszaiban. Minél többet ittak, annál rosszabbul hallottak. Nem csoda, hogy a szórakozóhelyek olyan hangosak éjjel egykor. A legtöbben néhány pohár után már nem hallják a saját hangjukat sem.

Elképzeltük? Kutatók egy csoportja szépen vasalt, fehér laboratóriumi köpenyben mindenféle eszközzel felszerelve bohóckodik 30, poharat pohár után letevő felnőttel. Vicces lehetett.

Hé, nyomja be a basszust, jó?

A tanulmány eredményei szerint, az idősebb önkénteseket jobban befolyásolta az alkohol, mint a fiatalabb alanyokat.

Egy újabb megállapítás szerint, nagyobb a halláscsökkenés a hang alsó tartományaiban. Ennél is fontosabb, hogy az alacsonyabb frekvencián való hallás elengedhetetlen a társalgáshoz, ugyanis a megértést nagyban meghatározza, hogy értjük-e a hallott magánhangzókat. Szóval az alkoholfogyasztás az alacsony frekvenciájú hallást befolyásolja, ezért nem tudják az ivók megérteni a beszédet, függetlenül attól, hogy hangosan szól-e a zene.

Ez megmagyarázza a szórakozóhelyeken szükséges erős basszust. A bulizók nem is érzékelik, minek teszik ezzel ki magukat.

Ne igyak bort az esti vacsorához?

Ha szívesen iszunk meg egy pohár bort esténként, ne hagyjunk fel szokásunkkal. A bornak, különösen a vörösbornak nagyon jótékony hatása van az egészségi állapotra. Naponta egy-két pohár, semmi több.

A fent említett kutatás eredményei kimutatták, hogy a hallásvesztés csak átmeneti volt, a normál hallás gyorsan visszatért. A kérdés azonban nyitott marad: miért befolyásolja az alkohol a hallást?

Két irányzat létezik. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az alkohol valóban rontja a komplex hallási mechanizmust a belső fül csigájában és a szőrsejteknél. A másik feltevés szerint, az alkohol károsan hat az agy hallásra való képességére.

Mindkét esetben feltétel a tudományos körökben már ismert koktél süketség jelensége, mely a bizonyítékok szerint nem tart sokáig. Szóval, ennek örömére, fenékig!

Forrás: Healthy Hearing

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.