Halálközeli élmények: tudja-e az agy, hogy meghaltunk? – 1.rész

Az agy valószínűleg tisztában van a halállal

Kutatók szerint ha a szív megáll, az agy halála is bekövetkezik. Ugyanakkor számos ember, akit újraélesztettek, leírja halálközeli élményeit. Ha az agy valóban leáll, hogyan lehetséges ez?

Hosszú évek óta számos kérdést vet fel a tény: ha valóban bekövetkezik az agy halála is a szív megállásával, hogyan élnek át különféle élményeket az újraélesztésen átesett emberek?

Az újraélesztés az 1960-as években vált megoldhatóvá, amikor kifejlesztették a CPR készüléket. Ettől kezdve az orvosok képesek lettek a megálló szívet újraindítani, s az újraélesztettek közül sokan számoltak be különös tapasztalatokról – melyekben ébernek érezték magukat és tudatuknál voltak szívmegállásuk alatt, tudták, mi történik velük. Sok esetben az általuk elmondott eseményeket az orvosaik és ápolóik is igazolták – mondta el Sam Parnia orvos, PhD, a New Yorki NYU Langone Health kritikus állapot és újraélesztés-kutatás vezetője.

Évente 5 szívmegállásból 1 esetben biztosan visszahozzák az illetőt, s mindegyikük halálközeli élményről számol be. Alagútról mesélnek, melynek fény van a végén, spirituális találkozásokról s misztikus dolgokról, valamint arról, hogy elhunyt szeretteik vették körül őket.

Bizonyos esetekben a szívmegállást követően testen kívül élményről mesélnek, azaz arról, hogy elhagyták testüket, de látták, milyen erőfeszítéseket tesznek az orvosok újraélesztésükért. Mivel ezeket a történeteket évtizedek óta mesélik az emberek, valószínűleg lehet bennük valami – szögezte le Sam Parnia.

Amikor az agyműködés megáll, a felé irányuló véráramlás is gyorsan megszűnik. A páciensek eszméletlenek és agyuk nem mutat aktivitást. Klinikailag az agy halála bekövetkezett. A szívmegálláskor szintén biológiai halál áll be, tehát nemcsak „majdnem halottak” – hangsúlyozta a szakember.

Mindezek miatt valóban nehéz megmagyarázni, hogyan lehet a betegeknek ilyen eleven élményük, ráadásul kutatások alátámasztják állításaikat. 2014-ben Sam Parnia és kollégái 101 emberrel beszélgettek, akiket szívmegállás után újraélesztettek. 9 közülük beszámolt halálközeli élményről, míg ketten el tudták mondani, mi történt, mialatt újra próbálták éleszteni őket az orvosok. Sőt, egyikük teljes pontossággal leírta, hogy hogyan zajlott. Ez lehetetlennek tűnik.

„Nem tudjuk megmagyarázni a szívmegállás alatti tudatosságot – mondta Parnia. – Ilyenkor ugyanis nem jut vér az agyba, azonnal leáll.”

Márpedig korábbi tanulmányok is megerősítik a jelenséget.

A Sam Parnia által végzett 2000-es tanulmány szerint 63-ból 7 szívmegállás után újraélesztett páciensnek voltak halálközeli élményhez hasonló emlékei.

2001-ben holland kutatók mutattak rá arra, hogy tanulmányuk 344 résztvevője közül 41-nek volt halálközeli élménye szívmegállás alatt. A Virginiai Egyetem kutatói szerint 116 szívmegálláson átesett betegből 11 számolt be ilyesmiről egy 2003-as tanulmányban.

Utóbbi szerzője, Bruce Greyson orvos kidolgozott egy listát, amellyel jellemezni lehet ezeket az élményeket. 16 dolgot talált, mely gyakori a halálközeli élmények során. Ezek az alábbiak:

  • Megváltozott időérzék
  • A normálisnál gyorsabb gondolatok
  • Béke és öröm érzések
  • Olyan érzés, mintha nem tartoznának a testükhöz
  • Egy másik, földönkívüli helyen érzik magukat
  • Lelkekkel való találkozás, így például elhunyt hozzátartozókkal és isteni lényekkel.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.