Ha stresszelsz, legalább mozogj!

Sajnos ma már szinte életünk részévé vált a stressz, beépült mindennapjainkba. Vannak olyan teendők amik mindig ezt a jelenséget okozzák és már észre sem vesszük. Így viszont alattomosan képes terhelni szervezetünket és ha nem változtatunk, bizony meg is betegedhetünk.

 
A stressz folyamatos feszültség vagy tartós idegesség, amely rendszerint egy, vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről.

Ilyenkor viselkedésünk is változik. Minél veszélyesebb egy helyzet, annál nagyobb a stressz. Persze nem minden stresszhelyzet káros, hiszen akár kihívásnak is felfoghatjuk az elénk gördülő feladatokat. Ez egyénenként eltérő lehet, mindenkinek más és más a stressztűrő képessége.
A stressz nem csak viselkedésünket befolyásolja, de hatással van testünkre, lelkünkre egyaránt. Ha hosszabb ideje nem sikerül szabadulnunk tőle alvászavar, ingerlékenység, türelmetlenség, szorongás, vagy akár gyomor és vérnyomás probléma is jelentkezhet, de immunrendszerünk is jelentősen gyengülhet.
Nagyon fontos, hogy ha ezek a tünetek jelentkeznek felismerjük az okot, ami kiváltotta a stresszt. Ha ezt sikerül azonosítani akkor meg kell nézni, hogyan tudjuk elkerülni, esetleg csökkenteni a behatás idejét és erősségét vagy új célt kitűzni a problémához. Az is nagy segítség lehet, ha egy stresszhelyzetre úgy tekintünk mint egy megoldásra váró feladatra és nem valami ellenségre ami leakar győzni bennünket. Hatásos lehet egy jó izomlazító masszázs, egy kis relaxálás, vagy valami mozgás. Mindenkinek magának kell felismerni, hogy számára mi a legmegfelelőbb technika ami segít leküzdeni a nem várt helyzetekből adódó stresszes állapotot. Egy intenzív séta, futás vagy biciklizés, esetleg egy utazás is jelentősen megszabadít a rossz energiáktól, görcsöktől és egy-egy ilyen jellegű kikapcsolódás után mi magunk is meglepődünk, mennyire másként látjuk a világot és a ránk nehezedő feladatokat. 

Miután igen keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy egy-egy nehezebb élethelyzetben fogják a sátorfájukat és valami kellemes, meleg éghajlatú tájon eresszék ki a gőzt, ezért itthoni környezetben kell keresni valami hasonlóan kellemes érzést biztostó lehetőséget.
A meleget és a mozgást ötvözve az infrabringa a stressz csökkentésére is kiválóan alkalmas. Az infrafények kellemes meleget adnak és az UV- (ultraibolya) fénnyel ellentétben nincs káros hatása. A tekerés pedig feltölt energiával, kikapcsolja gondolatainkat.

A bringa ülésének beállításánál kifejezetten ügyeltek arra, hogy – más hasonló eszközökkel ellentétben – a lábfej, tekerés közben ne legyen magasan, mert a túl magas lábtartás nehézséget okozna a szívnek, így nem lenne megfelelő a vérkeringés, ami még inkább megterhelné amúgy is stresszes szervezetünket. A személyre szabott edzés mindössze 30 percig tart, ez idő alatt a biciklibe szerelt ventillátor és a bicikli ellenállásának erőssége is állítható. A bringa jó általános fizikai közérzetet eredményez, rendszeres alkalmazása esetén pedig az éjszakai alvás is pihentetőbb lesz!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.