Gyors spárga receptek

A legtöbb piacon rábukkanhatunk a teljesen fehér – más néven halványított – vagy zöldes-lilás spárgacsokrokra. A spárga legfinomabb része a zsenge spárgahajtás, vagyis a síp, amelyből a rövidebb, tömzsibb formájút érdemes választanunk.

A spárga gyakran mint előétel kerül asztalunkra, lágy vajjal vagy ízletes mártással leöntve, esetleg levesként vagy zöldségköretként. Így is nagyszerű, de miért ne próbáljunk ki néhány új, izgalmas változatát?

Jó, ha tudjuk, hogy a spárga kiváló étrendi hatással rendelkezik: alacsony a szénhidráttartalma, viszont magas a B-, és C-vitamin-tartalma, összetevői miatt különösen ajánlott várandós mamáknak, fogyókúrázóknak. A spárga régóta ismert afrodiziákum, ezért elsőként két fő részére gyorsan összedobható könnyű receptet ajánlunk.

Párolt spárga serpenyős csirkével, fetával és chilivel

Hozzávalók 2 fő részére: 1 csokor zöld spárga, 2 ek. olívaolaj, 50 g csirkemell, feldarabolva, 10 deka feta sajt, 8 szem koktélparadicsom, elfelezve. Az öntethez: 2 ek. olívaolaj, ek. fehér borecet, 1 gerezd fokhagyma, felaprítva, 1 chilipaprika kimagozva és felaprítva, 2 ek. édes chiliszósz, só, bors.

1. Mossuk meg a spárgát, majd a rügyekkel ellentétes végét kurtítsuk meg úgy, hogy a maradék már ne legyen fás. Zöldséghámozóval húzzuk le a héját alulról felfelé, oly módon, hogy a pikkelyes rügyet hagyjuk sértetlenül. A sípokat vágjuk hosszában félbe és lobogó víz fölött, lefedve gőzöljük 3-6 percen keresztül.

chicken-asparagus-l

 

2. Hevítsünk fel az olívaolajat egy teflonserpenyőben, és pirítsuk meg a felaprított és sóval, borssal fűszerezett csirkecsíkokat. Oldalanként 2-3 percig süssük, amíg aranybarnára nem pirulnak.

3. Keverjük össze az öntet összetevőit.

4. Vegyítsük össze a párolt spárgát a sült csirkével, a feta sajttal, a koktélparadicsommal egy méretes salátástálba, végül csurgassuk rá a csípős szószt. Pirítóssal vagy sült krumplival tálaljuk.

Tipp: kész grillcsirkével is helyettesíthetjük a csirkemellet.

asparaguspenne

Spárgás-sonkás penne

Hozzávalók 4 fő részére: 15 db spárgasíp, csomag (400 g) penne, vaj, 8 szelet pármai sonka, darabokra vagdosva, 3 evőkanál tejszín, fekete bors, parmezán. Tegyünk fel vizet a tésztának, és a dobozon lévő utasítás szerint főzzük meg. Az előzőekhez hasonlóan tisztítsuk meg és pároljuk meg a spárgát, majd tegyünk rá egy kanál vajat. Ha a tészta megfőtt, csöpögtessük le, majd tegyük egy olívával kikent edénybe, adjuk hozzá a spárgát, a sonkát, a tejszínt, és melegítsük össze. Forrón tálaljuk, friss parmezánnal meghintve.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.