Gyógyulni nemcsak kórházban lehet

Kincset érő gyógyvizeinkről jó esetben csupán annyit tudunk, hogy milyen tünetekre jók – a margitszigeti termálvíz például reumatikus panaszok enyhítésére, idegrendszeri bántalmak és keringési zavarok helyrehozatalára.

Ám egy gyógy-wellness szálloda gyógyászati részlegén a fürdőkúrák mellett kezelések hosszú sorával tudják enyhíteni a legkülönfélébb panaszainkat. Mini interjúnkban Dr. Mogyorósi Márta, a Danubius Health Spa Resort Margitsziget szálloda gyógyászati részlegének igazgató főorvosa válaszol kérdéseinkre.

Mire való a galvánfürdő kezelés? Orvosi vizsgálat szükséges előtte?

–  A margitszigeti szállodában kétféle galvánfürdő kezelés vehető igénybe. Az előzetes orvosi vizsgálat, amit itt helyben elvégzünk, mindkettőhöz szükséges. A teljes elektromos fürdő fájdalomcsillapító, vérkeringés fokozó, izomlazító, gyulladáscsökkentő hatású. Javasolt krónikus reumatikus megbetegedések, fibromyalgia, vegetatív idegrendszeri zavarok, osteoporosis, klimax esetén. Időtartama 15 perc. A 4 rekeszes galvánfürdő a kéz és láb ízületeinek kezelésére való, elsősorban reumás megbetegedések esetén. Szintén javítja a vérkeringést, csökkenti a fájdalmat, a gyulladást. Általában 6-10 kezelés igénybe vételét javasoljuk.

– Krónikus bronchitis és más légzőszervi megbetegedések esetére tudnak ajánlani kezelést?

– Légzőszervi betegségek enyhítése céljából a tünetek súlyossága, és az orvosi diagnózis függvényében többféle lehetőség közül választhatnak a vendégeink. Hurutos tünetek esetén a gyógyszeres inhaláció javasolt, mert az apróra porlasztott, párával kevert hatóanyag a mélyebb légutakba is bejut. Hasonló hatású, és a légutak tisztítására ajánlott kezelés a sóbarlang használata is. A magas só koncentráció megnyugtatja a gyulladt légutakat, allergia és száraz köhögés esetén is nagyon hasznos. Ha a légzőszervi betegség oxigén hiánnyal is párosul, vagy vérkeringési zavarai vannak a betegnek (magas vérnyomás, stroke, infarktus), akkor oxigén belégzést javaslunk.

– Milyen kezelést tudna ajánlani az anyagcsere javítására?

– A váltófürdő ennek a problémának kitűnő gyógymódja, ami egy nagyon hasznos és erős értorna. Az eljárás lényege, hogy meleg és hideg vízzel kezeljük a beteget. Mindig meleg vízzel kezdjük, és egészen addig folytatjuk (körülbelül 4 perc), hogy a bőr kipiruljon. Utána nagyon rövid ideig (mintegy 10 másodpercig), nagyon hideg lemosás következik, a szívtől legtávolabbi pont felől haladva (jobb láb, bal láb, karok, mellkas, hát). A hidegben a bőr erei összehúzódnak, ez a folyamat reflexek útján a mélyen fekvő erekben is összehúzódást vált ki.

– A margitszigeti termálvíz iható?

– Természetesen! Az ivókúra nyugtatja az emésztőrendszerben a gyulladt nyálkahártyát, tisztítja a szervezetet, jó a májnak és a veséknek is. Általában éhgyomorra javasoljuk, evés előtt 30-40 perccel, alkalmanként 2-3 dl gyógyvíz elfogyasztása ajánlott.  Akár napi 1 litert is meg lehet inni belőle.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.