Gyógyteák, amiket feltétlenül tartsunk otthon

Egy sűrű nap reggelén nincs jobb egy csésze nyugtató gyógynövény teánál. De nemcsak felmelegít, a gyógytea számos jótékony hatással bír az egészségre nézve is. A gyógytea fogyasztása továbbá kiváló forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak.

Mi a gyógytea?

A gyógytea igazából nem is teából készül – ami egy bizonyos fajta növény. A franciák a gyógyital szót használják, ami egy kicsit pontosabb, mivel a gyógytea csak a levelek, magvak, gyökerek vagy kérgekből keverékének forrázata. Egy jól beáztatott gyógytea elfogyasztásával könnyen emészthető formában kapjuk meg a növény összes jótékony hatását.

gyogytea

A gyógytea jótékony hatásai

„Egy igazi organikus tea legtöbb esetben sokkal hasznosabb, mint a vitamin tabletták”, mondja Marianne Beacon, a Peterborough-i Elderberry Herbals növényszakértője. „Így a hidratálás jótékony hatásai is megmaradnak. De persze ott van a szociális oldala is: a tea olyasmi, amit megoszthatsz az emberekkel. És a gyógytea ivása közben, aromaterápiás kezelésben is részesülünk – ez pedig olyasmi, amit egy tabletta nem adhat meg!”

Ezért mondja a torontói Marcia Dixon gyógynövény szakértő, hogy a gyógyteát mindig fedett edényben kell készíteni, hogy megőrizze a hasznos illóolajokat. „Ellenkező esetben, a szobának jó illata lesz, de nem őrizzük meg a gyógyászati tulajdonságokat.”

Hogyan válasszunk gyógyteát?

Amikor e gyógytea kiválasztásáról van szó, úgy Dixon, mint Beacon egyetértenek abban, hogy kiváló minőségű összetevőkből készített termékeket keressünk. Ha a gyógyászati hatások miatt iszunk teát, akkor feltétlenül tartózkodjunk azoktól a termékektől, melyek tartalmaznak hozzáadott illóolajokat vagy ízesítőket. És hogy valóban kihasználjuk a gyógytea jótékony hatásait, hagyjuk hosszú ideig ázni a teát – egyes esetekben 10-15 percig is.

„Akárhányszor elfogyasztunk valamit, megadjuk a testnek a szükséges építőelemeket, hogy szöveteket és hormonokat gyártson,” mondja Dixon. „Ha minden nap iszunk teát, mindenféle jelentős változáson mehet át a hangulatunk, a bőrünk, a közérzetünk és az energiánk.”

Annyi csodálatos gyógytea közül lehet válogatni! Most bemutatunk 7 gyógyteát, amelyek nem ártanak, ha mindig kezünk ügyében vannak:

borsmenta2

1. Borsmenta tea

A Halifax-i Colin Huska természetgyógyász a borsmenta tea ivását ajánlja a hasi puffadás-, valamint az izomgörcsök enyhítésére. A hányingerre (hányás nélkülire) is jó, meg arra, hogy felmelegítse és megizzassza a testet. Ha emésztési zavar vagy gyomorégés a probléma, Dixon azt javasolja, hogy kerüljük a borsmentát. A borsmenta tea elkészíthető a kertből szedett friss növényből is – ez az egyik legegyszerűbben termeszthető gyógynövény.

gyomber_tea

2. Gyömbér tea

Ez egy másik nagyszerű emésztést segítő tea. A gyömbér használható hányinger, hányás vagy gyomorpanaszok megfékezésére. Készítsünk frissgyömbér teát, 10-15 percig főzve egy darab gyömbér gyökeret – adjunk hozzá friss citromlevet és mézet, hogy megfázás esetén, egy erőteljes baktérium ellen harcoló kombinációt kapjunk. Beacon azt is javasolja, hogy készítsünk teát gyömbér porból a megfázás kivédéséhez.

3. Kamilla tea

Gyengéden nyugtató és altató virágokból készítve, a kamilla tea nagyon hasznos lehet az álmatlanság kezelésében. Az emésztést is segíti az étkezések után. Huska köhögés és légcsőhurut-, illetve megfázás vagy láz esetén ajánlja a kamilla teát, és nagyon jó gargarizálni vele a szájüreg gyulladásakor. Áztassuk be jól, hogy kimerítsük minden gyógyászati előnyét.

rooibos-tea

4. Rooibos tea

C-vitaminban és más ásványi anyagokban gazdag, a rooibos mindenféle egészségügyi ellátásokra megfelelő. Egy könnyen fogyasztható tea, nagyrészt Dél-Afrikában termesztik, és már rég elismerték az antioxidáns tulajdonságait – ami segít kivédeni a betegségeket és az öregedés jeleit. Azt is kimutatták, hogy segít az olyan általános bőrproblémákon, mint az ekcéma.

 citromfű

5. Citromfű tea

Egy könnyen nevelhető növényként, a citromfűnek hangulatjavító hatása is van. „Ez jó a téli fáradtság ellen,” mondja Deacon, „és segíthet javítani a koncentrációt”. Hozzáteszi még, hogy a citromfűbiztonságos a gyerekeknek is, és segít megelőzni a rémálmokat, ha lefekvés előtt fogyasztják. Ez a gyógynövény üdítő hatású jeges teaként, és ízesíthető citrommal vagy juharsziruppal.

6. Máriatövis és pitypang tea

Ha teaként fogyasztjuk, a máriatövis és a pitypang gyengéd májtisztító. „Segítik a máj regenerálódását, és a nagyobb kapacitású működését,” mondja Huska. „Segítenek az epe termelésében is, ami segít az emésztési folyamatban.”

csipkebogyo

7. Csipkebogyó tea

A csipkebogyó a rózsa növény gyümölcse, és az egyik legjobb C-vitamin forrású növény, ami fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, a bőr és a szövetek egészségében, valamint a mellékvese működésében. Ezért ha érezzük, hogy egészségünk és immunrendszerünk gyengülőben van, akkor iszogassunk csipkebogyó teát!

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.