Gyógyszeres kezelés és elektrosokk – Segítenek?

Rosszullétei és gyengesége miatt önként vonult a pszichiátriára az a 26 éves lány, aki a kezelések után csak még rosszabbul lett. És ha ez még nem lett volna elég: a pszichiáterek úgy döntöttek, legjobb lesz, ha egy kis elektrosokkal toldják meg a működésképtelennek bizonyult kezeléseket.

„Önként mentem be, mivel olyan állapotban voltam, hogy hetekig kihánytam mindent, életerőm nem volt és nem láttam más megoldást”, írta a lány. „Azt gondoltam, ennél rosszabb nem lehet. De mégis… a kórházban többféle gyógyszert kaptam, volt, hogy egyik este antipszichotikumot, mert az milyen jól altat, aztán próbálkoztak valami hangulatjavítóval, nyugtatóval, de túl soknak bizonyult. … Hiába mondtam, hogy nem vagyok jól, hogy sokszor érzem úgy, mint aki be van drogozva, hogy nem bírok gondolkodni, hogy érzéseim abszolút nincsenek, és hogy idegennek látom magam és a környezetemet is (a családtagjaim, a párom, minden olyan más volt), süket fülekre találtam.”

„Embertelen továbbra is az állapotom, nincs agyam”, írta a lány a napokban, miután több hete vendégeskedik egy budapesti pszichiátrián. Az orvosok nem hisznek nekem, adják a gyógyszereket, sokkolni akarnak, de abba nem egyezek bele. Nem engednek haza, amíg jobban nem leszek. De hát mitől lennék, a még nagyobb agykárosító gyógyszereiktől?”

Bár az elektrosokkhoz elvileg írásos beleegyezés szükséges, a gyakorlatban nem mindig ilyen egyértelmű a dolog. 2014 februárjában például egy apa keresett segítséget, akinek lánya egy Pest megyei kórház pszichiátriájára került és elektrosokkolni akarták. Bár sem a lány, sem a szülők ehhez nem járultak hozzá, a pszichiáter azt mondta: „életveszélyes állapot” esetén nincs szükség hozzájárulásra, tehát mindenképp sokkolni fognak. Végül egy emberjogi szervezet közbenjárására volt szükség, hogy a pszichiátriai osztály elálljon a kényszerített elektrosokktól.

A pszichiáterek rendszerint azzal érvelnek, hogy az elektrosokk alkalmazása az eltelt évtizedekben sokkal humánusabb lett: ma már altatásban, izomlazító beadása mellett adják, így a páciens nem érzékel belőle semmit (legalábbis az eljárás során), az izomlazító pedig megakadályozza, hogy a nagyfeszültségű áram következtében létrejövő rettenetes görcs miatt a páciensnek eltörjenek a csontjai vagy leharapja a nyelvét. Azonban hiába szépítettek a külsőségeken: a nagyfeszültségű elektromos áram agyszövetre kifejtett romboló hatásán mindez nem változtat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index