Gyógyszerek a termékenység ellen

Azok a fiatal nők, akik gyakran használnak bizonyos fájdalomcsillapító gyógyszereket – nem szteroid gyulladáscsökkentőket -, súlyosan befolyásolhatják termékenységüket – derítette ki egy új tanulmány.

Számos, népszerű gyógyszer, melyek közül több vény nélkül is elérhető, gátolhatja a peteérést és csökkentheti a női nemi hormon, a progeszteron mennyiségét – állapították meg kutatók.

Noha a folyamat visszafordítható, egy nő, aki abbahagyja a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését, nagy eséllyel nem fog teherbe esni. Orvosának figyelmeztetnie kell arra, hogy ha termékeny szeretne lenni, hagyja abba az ilyen jellegű készítmények alkalmazását – mondta el Dr. Sami Salman, a bagdadi egyetem munkatársa. A szakember a tanulmány eredményeit a 2015-ös római reumaellenes konferencián ismertette.

Sokkoló felfedezés

A kutatók a tanulmány keretében 39, szülőképes korban levő nőt értékeltek, akik kisebb hátfájással küzdöttek. Valamennyien részesültek a négy közül egy kezelésben. Ezek közé tartozott a diclofenac, etoricoxib, naproxen kezelés, valamint a placebo. A kezelések megkezdése előtt minden nőnél elvégeztek ultrahangot. A kutatók ellenőrizni akarták a petefészkek méretét, melyek a rendkívül fontos tüszőt érlelik minden hónapban. A tüszőrepedést követően kiszabadul a pete, ám a szakemberek úgy vélték, hogy e folyamat megtörténését gátolja a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása.

A résztvevő hölgyek progeszteron szintjét is mérték. Ez a hormon elengedhetetlen a peteéréshez és ahhoz, hogy a megtermékenyített petesejt megragadjon a méhben.

A kezelések a nők menstruációs ciklusának 10. napján kezdődtek el, vagyis amikor a tüsző már felkészült arra, hogy kiszabaduljon egy pete.

A kezelés megkezdését követő 10. napon a hölgyeket ismét megvizsgálták ultrahanggal – és kiderült a hatás.

Az ovuláció sokkal ritkább volt azoknál a nőknél, akik kaptak a gyógyszerekből – mondta el Dr. Salman. – A diclofenac-ot szedőknél az ovuláció 93 százalékkal csökkent, a naproxen és etoricoxib esetében 75 százalékos volt a csökkenés. Sokkoló felfedezés.”

petesejt2

A hölgyek progeszteron szintje is esett. Nagyjából egyharmaduknál ciszta alakult ki a tüszőrepedés elmaradása miatt.

A kutatók a résztvevők felét meggyőzték, hogy jöjjenek vissza következő hónapban az ovuláció újabb ellenőrzése céljából. Miután leálltak a gyógyszerek szedésével, a soron levő ciklusukban a peteérés normálisan alakult…

A mellékhatásokra figyelni kell

Noha a konzekvenciákat le lehet vonni, a gyógyszerek használata által okozott probléma visszafordíthatónak tűnik, a felfedezés mindenképp kiemeli a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek káros hatásait a termékenységre nézve. No és utat törhet új típusú, sürgősségi fogamzásgátlók készítése felé is.

„A tanulmány figyelmeztet arra, hogy a mellékhatások tekintetében bizony érdemes tájékozottnak lenni – hangsúlyozta Dr. Philip Conaghan, az angliai Leeds-i egyetem munkatársa. – Ezeknek a gyógyszereknek a termékenységre gyakorolt, potenciálisan negatív hatásait sok évvel ezelőtt is jelentették már.”

Conaghan szerint a legtöbb ember, aki nem szteroid gyulladáscsökkentőt szed, vagy alkalmaként használja azokat, vagy menopauzán túli nő, esetleg mindkettő. Ugyanakkor a reumatológusok sok fiatal nővel találkoznak – s számukra a termékenység igen fontos -, akik gyulladásos betegségektől szenvednek és ilyen gyógyszerekkel kúrálják magukat.

A tanulmány mindenesetre arra emlékeztet, hogy ha alkalmazunk is ilyen készítményt, annak idejét igen fontos meggondolni…

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.