Gyógynövény ABC – Melyik mire jó? 2. rész

Bármilyen problémánk legyen is, a gyógynövények mindig kisegítenek – Nagyon hasznos ismerni a tulajdonságaikat, előnyeiket. Ha ezekkel tisztában vagyunk, azonnal tudjuk, hová nyúljunk, ha valamilyen gond gyötör.

De lássuk, pontosan mire is jók, hogyan alkalmazhatóak. Jöjjön egy kis gyógynövény ABC!

Napjainkban a gyógynövények alapos ismerete talán még előnyösebb, mint régen – Noha szinte mindet használták már az őseink is, manapság számos gyógyszert, készítményt válthatunk ki velük, s csaknem ugyanazt a hatékonyságot érhetjük el, mellékhatások nélkül.

 Cikkünk első részében  15 gyógynövényről olvashattunk, most következzen további 15!

16.Koriander: antibakteriális hatással bír, enyhíti a bakteriális eredetű gyomorpanaszokat. A hús tartósítása is megoldható vele.

17.Fahéj: a hörghurut ellenszere. Állandó köhögésre érdemes 4 cseppet önteni a fahéj olajából felforralt vízbe és belélegezni a gőzét.

fahéj

18.Szegfűszeg: tökéletes gyógynövény fogfájásra, de az alkoholizmus ellen is segítség.

19.Fekete nadálytő: ez a gyógynövény allantoint tartalmaz, a porc, csont és izom növekedését és gyógyulását segíti, így hozzájárul a törések és ficamok rendbehozásához. Csökkenti a duzzanatot. Csak külső használatra javallott, elsősorban borogatásként. Jótékony pattanások és karcolások esetén is: keverjünk össze egy teáskanálnyi fekete nadálytő port vízzel, hogy paszta állagot kapjunk és alkalmazzuk arcpakolásként, minél tovább a bőrön hagyva azt.

feketenadálytő

20.Kányabangita: bármilyen görcsre hasznos. Ha az menstruációs-, akkor érdemes pár nappal a vérzés kezdete előtt elkezdeni alkalmazni. A változókorban jelentkező fájdalmak ellen is gyógyír. Inkontinencia, ágybavizelés és irritábilis bélszindróma esetén szintén bevethető.

21.Damiana: mexikói gyógynövény, melyet afrodiziákumként sokra becsülnek, többnyire férfiak használják szexuális problémákra, beleértve az impotenciát, a korai magömlést. Alkalmas a reproduktív szervek stimulálására nőknél, valamint menstruációs panaszok enyhítésére. Depresszió, idegi kimerültség ellen hatásos, sőt segítséget jelent húgyúti fertőzésekre is.

22.Pitypang: e gyógynövény leveleit számos országban használják salátában. Kiváló méregtelenítő, segíti a májat, a veséket és az epehólyagot a salakanyag ártalmatlanításában. Sebekre is hasznos: be kell dörzsölni őket a pitypang fehér folyadékával, naponta kétszer, néhány héten át.

23.Ördögköröm: enyhíti az arthritisből és reumából eredő fájdalmakat, a tartós hátfájást. Gyulladáscsökkentőként működik, s láz ellen is kitűnő. Serkenti az emésztést.

24.Kapor: álmatlanság elleni gyógynövény.

25.Echinacea gyökér: erősíti az immunrendszert, antivírus- és antibakteriális tulajdonságokkal bír. Influenza-, megfázás-, torokfertőzések-, mandullagyulladás és myalgia encephalomyelitis esetén is használható. Kelésekre, fogtályogra és pattanásokra szintén ajánlott, amennyiben az ok a szervezet toxicitása.

echinacea-

26.Édeskömény: kiváló a rossz lehelet ellen.

27.Görögszéna: megnyugtatja az emésztőrendszert, enyhíti az olyan problémákat, mint a fekélyek, vastagbélyulladás, irritábilis bél szindróma, gyomor-bélhurut és hasmenés. Afrodiziákumként is alkalmazható, magvait Kínában a férfi impotencia ellen használják.

28.Őszi margitvirág: gyulladáscsökkentő. Kis adagokban, különösen a menstruációval összefüggő migrénre megelőzés jelleggel ajánlott. Fejfájások, másnaposság, reumás- és ízületi fájdalmak esetén javasolt.

29.Fokhagyma: antibiotikus hatású gyógynövény, hatékony a hörghurut (bronchitis) és más mellkasi fertőzések ellen. Csökkenti a vérkoleszterin-szintet, mérsékelve ezzel a szívroham esélyét. Higítja a vért, megelőzve a stroke-ot. Fertőtlenítő és gombaellenes hatása is van, vagyis alkalmas a gombásodás-, fertőző kiütések és szemölcsök kezelésére.  Egyes embereknél azonban irritálhatja az emésztőrendszert. Szoptató anyáknak nem ajánlott a fokhagyma, mert hasfájást okozhat a babánál.

ujhagyma_fokhagyma

30.Gyömbér: nyugtatja a gyomor-bél traktust, megelőzve az utazáshoz kötődő hányingert. A reggeli hányinger ellen is hatásos terhesség esetén (egyeztessünk orvosunkkal). Enyhíti a megfázás, influenza, hörghurut és köhögés tüneteit. Vérhígító tulajdonságokkal bír – csökkentve a stroke kockázatát.

gyomber_tea

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php