Gyógynövény ABC – Melyik mire jó? 1. rész

Bármilyen problémánk legyen is, a gyógynövények mindig kisegítenek – Nagyon hasznos ismerni a tulajdonságaikat, előnyeiket. Ha ezekkel tisztában vagyunk, azonnal tudjuk, hová nyúljunk, ha valamilyen gond gyötör.

Napjainkban a gyógynövények alapos ismerete talán még előnyösebb, mint régen – Noha szinte mindet használták már az őseink is, manapság számos gyógyszert, készítményt válthatunk ki velük, s csaknem ugyanazt a hatékonyságot érhetjük el, mellékhatások nélkül.

De lássuk, pontosan mire is jók, hogyan alkalmazhatóak. Jöjjön egy kis gyógynövény ABC!

1.Agnus Castus: a hölgyeknél segít szabályozni a progeszteron szintet, megkönnyítve a menopauza tüneteit, a menstruációs problémákat, a mell érzékenységét, a vérzéshez kötődő migrént és pattanásokat. Zsályával és poloskavésszel kombinálható.

2.Aloe vera: fantasztikus bőrvédő. Égésekre, sérülésekre, karcolásokra, napégésre, visszerekre és fekélyes bőrre egyaránt használható. Belsőleg alkalmazva enyhíti a gyomorhurutot, gyomorfekélyt és az irritábilis bél szindrómát.

3.Árnika: az árnika krém tökéletes a zúzódásokra, de a hajvesztésen is segít. Sérült bőrön azonban nem jó használni, s belsőleg se ajánlott alkalmazni, kivéve nagyon kis, homeopátiás mennyiségben. Vigyázat, a higítatlan árnika mérgező is lehet.

4.Ánizs: a magvakból készült főzet mézzel elkészítve kiváló a köhögésre.

5.Bazsalikom: kivonata hasznos migrén ellen. Gombás fertőzésre ajánlott bazsalikomos fürdőt venni. Terhes nők azonban semmilyen formában ne használják.

Green fresh basil leaves, closeup

6.Poloskavész: szabályozza hölgyeknél az ösztrogén-termelődést, segít a menstruációs görcsökön és hasznos a menopauza idején is – csökkenti a hőhullámokat és a változókorhoz köthető depressziót. Rheumatoid arthritis és bizonyos fejfájások, valamint magas vérnyomás, csontritkulás és fülzúgás esetén is használható.

7.Borágó: serkentő hatással van a mellékvesékre, stresszes, veszélyes szituációkban és szorongás, depresszió, gyász esetén alkalmas a panaszok enyhítésére. Segít a rheumatoid arthritis-en, de vízhajtóként és vesetisztítóként is tökéletes.

8.Buchu levél: fertőtlenítőként működik a húgyutakban, enyhíti a hólyaghurutot, a szájpenészt, prosztata-problémákat, minden húgyúti megbetegedést. Mérsékli a bélhurut-, puffadás és gázképződés okozta gondokat.

9.Köménymag: szabályozza a menstruációt és enyhíti a görcsöket.

10.Cayenne bors: csökkenti az ízületi fájdalmakat, segít a vércukor szabályozásában.

11.Zeller: nyugtató hatású és enyhíti a magas vérnyomást. Hozzájárul, hogy a vese könnyebben méregtelenítse a szervezetet.

12.Zellermag: az ízületi fájdalmak enyhítője, az osteoarthritis-t is beleértve. Rendszeres alkalmazása csökkenti a köszvény tüneteit. Húgyúti fertőzések esetén is gyógyír – különösen hólyaghurutnál. Az asztma és a bronchitis (hörghurut) ellenszere.

13.Kamilla virág: enyhén nyugtató, segít elaludni. Gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, nagyon hasznos emésztési problémák esetén, beleértve a gyomor-bél irritációt, vastagbélgyulladást, fekélyeket és irritábilis bél szindrómát. Az emésztési gondokból vagy menstruációból adódó görcsöket is enyhíti. Más gyógymódokra is fogékonyabb a szervezet, ha jól kombinálják a kamillával.

kamilla

14.Tyúkhúr: számos kertészkedő hallhatott már róla, ám elsősorban rossz tulajdonságairól. Pedig vannak jók is! A tyúkhúr krém igen hatásos például az ekcéma, a száraz, irritált bőr, sérülések, csípések és hegek kezelésében.  Segít a reuma enyhítésében is.

15.Cikória: feloldja az epekövet és tisztítja a májat.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. molnár lajos

    a reszelt alma, és a nem reszelt alma hatása a székletre

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.