Gyógyböjt

A böjt vallási fogalom. Jelentése: tartózkodás az étkezéstől (teljes böjtölés) vagy csak a hústól és zsíros ételektől bizonyos napokon. 

A nagyböjt az önmegtartóztatás, megtisztulás, a nagy eseményre, húsvétra való testi-lelki felkészülés 40 napja a keresztény kultúrában.

Idén február 14-én kezdődik és húsvét vasárnapig tart. Napjainkban a böjt „divattá”, az egészséges táplálkozás részévé vált. A természetgyógyászok rendszeres tisztítókúrákat javasolnak a szervezet méregtelenítése céljából. A böjt valóban megtisztítja a szervezetet – orvosilag bizonyítottan kedvező élettani hatásai vannak, számos nehezen gyógyítható betegség, pl.: reuma, érelmeszesedés, magas vérnyomás, különböző allergiás bőrbetegségek esetében gyógyhatását igazolták. Vagyis máris gyógyböjtről beszélünk.

gyogytea

Csalán

A méregtelenítésben is segítenek a gyógynövények. A hathetes, azaz majdnem pontosan 40 napos tisztítókúra alatt felváltva igyanak csalánlevél és diófalevélteát, reggel, éhgyomorra. A csalánlevél a legjobb vértisztító gyógynövény, vastartalma segít a vérképzésben. A diófalevél tea fogyasztása különösen ajánlott a hosszan tartó gyógyszeres, antibiotikumos kúrák után. Ha nem biztosak az arányokban, a Csalánleveles teakeveréket igyák, abban garantáltan benne van minden, ami a salaktalanítást elősegíti.

Legfontosabb méregtelenítő szerveink a máj és a vese. Ezek helyes működése elengedhetetlen feltétele a teljes méregtelenítésnek.

Aranyvessző

A máj működésének segítésére igyanak meg hetente egy csésze aranyvesszőfű teát valamelyik étkezés előtt. A böjt idején kívül is végezhetnek időnként egy májtisztító kúrát az Aranyvesszős teakeverékkel: az első héten mindennap, a második héten minden másnap,  a harmadik héten minden harmadnap igyanak meg egy csészével belőle éhgyomorra. Ez a módszer epehólyag-gyulladás esetén is hatásos.

Szintén kiváló hatású a mezei katáng (cikória) teája. Mivel ennek a kórószerű növénynek levele alig van, teáját nem forrázással, hanem főzéssel készítjük. Egy adag (csapott evőkanál) teafüvet főzzenek 2-3 percig, majd hagyják állni 15 percig, utána le lehet szűrni és meginni. Jó béltisztító a gyújtoványfű teája is, melynek enyhe hashajtó hatása is van. Este tanácsos meginni.

Mezei zsurló

A vese elégtelen működése számos betegséget provokálhat,többek között ízületi bántalmakat, idült vesegyulladást és vesekövet okozhat. Tisztítását elvégezhetjük mezei zsurlóvalNapi egy csészével 6 hétig fogyaszthatják. Segítségével akár a vesehomoktól, kisebb vesekőtől is megszabadulhatnak. Ha nagyobb a kő, érdemes a nyírfalevél teáját kipróbálni: kúraszerűen napi 1-3 csésze elfogyasztása javallott.  Két-három hét alatt várható eredmény.

A húgyhólyag és a húgyutak tisztítására, vízhajtásra a csalánlevélteát ajánljuk. Ha a tisztítókúra részeként isszák, ne igyák külön ebből a célból is. Napi egy csésze elég belőle.

Apróbojtorján

A böjt alatt sok folyadék fogyasztása ajánlott. Jóízű teákat ajánlunk erre az időszakra, melyeket napközben víz helyett ihatnak. Ilyenek az apróbojtorján, a borsmenta, a citromfű, a kakukkfű, a szurokfű és a fürtös menta. Akár össze is keverhetik őket, az arányoktól függően más-más ízű, de garantáltan nagyon finom teákat készíthetnek maguknak. Ilyen esetben mézzel édesíthetik is őket. Csak akkor tegyék bele, ha a tea már langyosra hűlt, a forró tea hatástalanítja a méz hasznos enzimjeit.

 

 

Eredményes tavaszi nagytakarítást, azaz méregtelenítést kívánok mindnyájuknak.

Forrás: http://gyorgytea.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.