Gyerekbarát megoldás a szabálytalan fogakra

Sok szülő a régi beidegződések miatt tart a fogszabályozástól, holott manapság a fogak helyes irányba „terelése” nem feltétlenül jelent egyet a „fémes mosollyal”. A szabálytalan fogazat kialakulásáért a szájlégzés is felelős lehet, amelynek korai felismerésével megmenthetők a maradó fogak. De a legkisebbeknél, akár gumiszerű anyagból készült, kivehető készülékkel is kialakítható a helyes harapás, ráadásul egész napos viselésére sincs szükség, így számtalan kellemetlenségtől kíméli meg a gyerekeket.

A fogszabályozás már régen nem esztétikai kérdés. A fogak vagy az állcsont helytelen pozíciója miatt a beszéddel és az evéssel összefüggő problémák is kialakulhatnak a szervezetben. Bár a fogszabályozás felnőttkorban is sokat javíthat a szabálytalan fogsoron, azonban ajánlatos már fogváltás idején felkeresni a fogorvosi rendelőt, mivel a fiatalok szervezete jobban reagál a kezelésre és a helyes szokások kialakításával hónapok alatt látható eredmény érhető el.  A fogszabályozás rejtelmeibe Dr. Cakó Annamária fogszakorvos kalauzol el minket.

Nem a gének a felelősek

Kevesen tudják, hogy a szabálytalan fogazat kialakulásának legfőbb oka a szájlégzés, amely manapság annyira elterjedt, hogy napjainkban a gyermekek csaknem nyolcvan százaléka szájlégző, ám még ennél is rosszabb, hogy ez a probléma fogazati eltérések kialakulásához vezet. Sokan betudják annak, hogy a szabálytalan fogazat örökletes vagy genetikai eredetű okokra vezethető vissza, azonban ez csak az esetek elenyésző részében van így. A valódi okokat a rossz funkciókban (helytelen légzés, nyelés, rágás, beszéd), kóros izomműködésben vagy a rossz szokásokban (cumi, ujjszopás, körömrágás, csikorgatás) kell keresnünk.

Éjszaka máshogy veszi a levegőt

Helyes légzésről akkor beszélünk, amikor a gyermek az orron keresztül veszi a levegőt és azon keresztül is fújja ki. A szájlégzésnél azonban kizárólag a száján keresztül lélegzik. Nem mindig ennyire egyértelmű a helyzet, ugyanis sok gyermek napközben az orrán keresztül lélegzik, azonban éjszaka szájlégzővé válik. A szülők erről mit sem tudnak, azonban előbb-utóbb ez a rossz szokás fogazati eltérésekben fog megmutatkozni. A helytelen légzés előjele lehet a nagy torokmandula, ugyanis a szájlégzés során hideg levegő és rengeteg baktérium kerül be a szervezetbe, aminek hatására a torokmandulák túlműködnek, hogy védjék a szervezetet és emiatt a méretük megnő.

 „Kulcsfontosságú a korai felismerés és kezelés. Ha időben, vagyis már tej- és vegyes fogazatban beavatkozunk, akkor jó irányba terelhetjük az arcfejlődést, helyet biztosítva a majdan kinövő maradó fogak számára. Az eredmény szépségben mérhető, ráadásul így elkerülhetjük a szabályozási célból végzett foghúzásokat. Arról nem is beszélve, hogy a szájlégzés olyan betegségeket hozhat magával, mint a magas vérnyomás, az asztma, alvászavarok, hiperaktivitás, tanulási és koncentrálási problémák illetve a gyakoribb légúti fertőzések.” – mondja Dr. Cakó Annamária fogszakorvos.

Lehet rosszul nyelni?

Nemcsak a helytelen légzés lehet árulkodó. A nyelvnek nyelés közben a szájpadlásra kell felfeküdnie egy pici hátrafelé mozgással. Ha jól nyelünk, annak nincs külső jele, mert az arc- és ajakizmok ilyenkor mozdulatlanok, és az alsó állcsont sem mozog. Mindenképpen figyelemfelhívó, ha látszik, ahogy a gyermek nyel, különösen jellemző a ráncos áll és a szájkörüli izmok aktivitása. A legkárosabb szokás azonban az ujjszopás, amely amellett, hogy torzítja a fogívet eleve szájlégzésre szoktatja a legkisebbeket, mivel rossz nyelvpozíciót és nyelést alakít ki.

Nem muszáj egész nap hordani

A szabálytalan fogazat tehát több helytelen szokás miatt is kialakulhat. Gyerekbarát megoldásnak számítanak a myofunkcionális fogszabályozó készülékek, amelyek puha, gumiszerű anyagból készülnek. Legnagyobb előnyük, hogy helyes nyelvtartásra, légzésre és nyelésre szoktatja a gyermeket, így alakítja ki a szabályos fogazatot. A szervezet így a saját izmainak az erejével hat a fogakra, tehát nem terhelődik feleslegesen a szervezet.

„Gondoljunk bele, egy rögzített, fix fogszabályozó készülék olyan nagy erőkkel dolgozik, melyek hosszútávon kárt okozhatnak a fogak gyökereiben. Ez önmagában azért sem elegendő, mert ha nem szokik le a gyermek a helytelen légzésről és nyelésről, akkor a fix készülék levétele után a fogak elkezdenek visszavándorolni a régi helyükre. A myofunkcionális készülékek esetén ilyen nem fordulhat elő, hiszen a helyes szokások kialakításával megszűnik az ok, ami az elváltozást okozta” – magyarázza a fogszakorvos.

Hogyan kell használni ezeket a készülékeket? Fontos hangsúlyozni, hogy ezek nem csak éjszakai készülékek, napközben is hordani kell őket 1-2 órát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index