Gyakran még mindig sok idő, mire felismerik a PCOS-t

A PCOS igen gyakori a nők körében, melyről még mindig sokan nem tudják, hogy egy hormonális zavar okozta probléma.

Bár szerencsére egyre többet foglalkoznak az állapottal, egy nagyobb nemzetközi felmérés szerint a paciensek nagy része úgy gondolja, túl hosszú ideg tartott, míg felfedezték náluk a betegséget.

Hogy miért van ez így, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

A PCOS egy olyan állapot, amikor kisebb-nagyobb ciszták alakulnak ki a petefészkekben.

Hátterében olyan hormonális zavar áll, amikor a tesztoszteron szintje megnő, sőt, akár túlsúlyba is kerülhet a női nemi hormonokkal szemben.  Emiatt a menstruációs ciklus zavart szenved, és az is előfordulhat, hogy a tüszőrepedés elmarad. Emiatt domináns tüsző híján ciszták keletkeznek a petefészkekben, melyeket csupán ultrahanggal lehet megfigyelni.

A PCOS napjainkban már szinte népbetegségben számít, megnehezítve a teherbeesést is. Sajnos ekkor a fogamzás akár több évig is elhúzódhat, azonban a legújabb kutatások szerint ha odafigyel arra, mikor étkezik, jelentősen megnövelheti az esélyeit.

PCOS esetén nem mindegy, mikor eszik

Tünetei közt a vérzészavarok, teherbeesési nehézségek fordulnak elő a leggyakrabban, ám túlsúly, hajhullás, fokozott szőrösödés, aknék megjelenésre is jelzésértékkel bír.

Túl későn derül rá fény

Egy nagyobb nemzetközi kutatásból kiderült, hogy sokszor túl sok időbe telik, mire diagnosztizálják a betegségek. A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklapban megjelent publikációban leírták, hogy a betegek kb. fele 3-4 orvost is felkeresett, még mielőtt fény derült a PCOS-re. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezetteknek gyakran hónapokba, sőt, évekbe telt az, mire diagnosztizálták náluk a betegséget.

Pedig dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa szerint a PCOS megfelelő odafigyeléssel és kivizsgálással hamar megállapítható, így a kezelést is még idejében el lehet kezdeni.

Fotó: 123rf.com

„A PCOS-re gyakran a vérzészavarok és meddőségi kivizsgálás során szokott fény derülni. Ekkor fontos, hogy a beteg vegyen részt hormonvizsgálton, ahol megnézik a LH, FSH, ösztrogén és az androgén hormonok szintjét, valamint érdemes cukorterheléses vizsgálat is (az illető inzulin szintjét is beleértve), valamint hogy a nőgyógyász végezzen hüvelyi ultrahang vizsgálatot a ciklus elején. Ezen vizsgálatok során már felállítható a PCOS diagnózisa”– mondja dr. Lőrincz Ildikó, aki hozzátette, hogy minden 10. fogamzókorú nőt érint.

A betegség kezelésében a legfontosabb az életmódkezelés. A helyes, egészséges étkezés, a megfelelő szénhidrátbevitel mellett a rendszeres sportolás, mozgás. Ma már a hölgyek életszakaszának figyelembevételével számos gyógyszeres kezelési lehetőség is adott. A PCOS gyógyításában így endokrinológus, nőgyógyász, diabetológus, dietetikus és mozgásterápiás szakember is részt vesz. Laparoszkópiás eljárással ma már csak elvétve kezelik a betegséget.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.