Gönczi Gábort a judo nevelte meg

Gönczi Gábor a héten zajló budapesti judo-világbajnokság apropóján elevenítette fel szép emlékeit a sportággal kapcsolatban.

A népszerű műsorvezető életében meghatározó élmény volt, amikor 8-9 évesen először belépett a terembe. Elárulta, ő gyakorlatilag a judónak köszönheti, hogy milyen emberré vált.

Olimpiai, Európa- és világbajnokokkal edzettünk, olyan nevekkel, mint Csák József vagy Bujkó Tamás. Volt egy edzőm, akire istenként tekintettem. Úgy ettem, úgy aludtam, ahogy mondta, egy tartást adott. Mi úgy néztünk rájuk, mint a karatekölyök a mesterére, igazi Jackie Chanek voltak a szemünkben” – mesélte a Tények műsorvezetője, aki a héten megrendezésre kerülő judo-világbajnokság kapcsán elevenítette fel a sportággal kapcsolatos élményeit.

Mint elmondta, neki a legjobban az tetszett a judóban, hogy a másik eszén túljárva, de mégis fizikai ügyeskedéssel kellett a földre vinni az ellenfelet.  Mert mint a sportág nevében is benne van: csel, gáncs. A judo tiszteletre, fegyelemre, gondolkodásra tanította. És hogy mindig tisztelni kell a versenytársakat.

Soha nem mondtam rosszat például olyanokról, akik a pályatársaim a szakmámba. Maximum engem inspirált másnak a sikere vagy a kudarca, amiből tanulni lehetett” – nyilatkozott.

A tévés elmondása szerint karriere csúcsán hagyta abba a judót. 1986-ban egy bírói döntéssel kikapott a magyar bajnokság döntőjében, csapatával, az Újpesti Dózsával pedig bajnokok lettek. Aztán nehezebb évek jöttek, elkezdték megverni az ellenfelei.

Az edzőmmel megbeszéltük, két lehetőségem van: vagy élsportoló leszek, vagy hobbiból csinálom tovább. Én akkor abbahagytam a versenyzést, ám mivel nem volt motiváció, ez elég gyorsan elhalt.”

Gönczi Gábor a harmadik fokozatig, narancssárga övig jutott, de ők a rangokat kevésbé tartották fontosnak, mint a versenyeket. Mint fogalmazott, számára most többet jelent, hogy a falán ott lóg egy csomó érem, rengeteg oklevelet és róla szóló újságcikket őrzött meg. A műsorvezető anno egy emlékkönyvben örökítette meg a judós múltját. A négy évig tartó pályafutásának legszebb pillanatait tömörítő kötet elejére Csák József fotóját ragasztotta rá, akire ikonként, legendaként, példaképként tekintett.

Mindenki úgy akart kinézni, úgy akart mozogni, úgy akart bejönni az ajtón, mint ő” – tette hozzá Gönczi Gábor, aki biztosra veszi, hogy kisfiának, Áronnak is megmutatja majd a cselgáncsot, mert másmilyen embert nevelne belőle a sportág.

A budapesti judo-világbajnokság augusztus 28. és szeptember 3. között rendezik meg a Papp László Budapest Sportarénában.

Forrás: https://napidoktor.hu/index