Gomolyfelhős, napos időre készülhetünk

Ma gomolyfelhős, napos időre készülhetünk, délelőtt több, délután kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A Dunántúlon a délnyugati, másutt a nyugati, északnyugati szelet időnként erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között várható, fagyra az Északi-középhegység völgyeiben, északkeleten, a Duna-Tisza köze déli részén, valamint kisebb eséllyel délnyugaton kell készülni. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 12 és 18 fok között alakul, nyugaton a magasabb értékekkel.

napos_tavasz

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, álmatlanságot okozhat, hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetéseben. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam. Gyakoribbá válhatnak a lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése.

Az elkövetkező napokban a hideg és a tartós esőzés hatására továbbra is mérsékelt marad a pollenterhelés. A platán pollenszórása a közepes-magas, a nyíré és a tölgyé leginkább a közepes tartományban alakulhat. A juhar pollenkoncentrációja jellemzően alacsony-közepes, helyenként elérheti a magas szintet. A fűz, a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora leginkább alacsony koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék virágpora közepes, helyenként magas koncentrációban, a dió pollenje leginkább közepes, a fenyőféléké, az ostorfáé, a szelídgesztenyéé illetve a bükké pedig általában alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a nyárfa, az éger, illetve a gyertyán, pollenjéből is. A pázsitfűfélék pollenszezonja lassan elindul – pollenszórásuk megkezdődött, azonban várhatóan még alacsony szinten marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.