Gomolyfelhős napos időnk lesz

Általában sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk. A Zempléni-hegység környékén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lehet több a felhő, és egy-egy zápor, kis eséllyel zivatar is kialakulhat.

Az északnyugati szél több helyen megélénkül, a középső területeken néhol megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 10, 14 fok között alakul, de helyenként – jellemzően az Északi-középhegység völgyeiben, az Alföld homokhátságain – 10 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között várható.

A jelenlegi időjárási helyzet szervezetünkre gyakorolt hatása közül a napfény szerepe emelhető ki. Ugyanis a derült, napos idő jó hatással van a kedélyállapotunkra, a hangulatunkra, gyorsítja az anyagcserénket, és az erős csontozat kiépítésében nélkülözhetetlen szerepe van. Ezért érdemes a száraz időt kihasználni és lehetőleg a szabadban tölteni, kirándulni.

Pollenjelentés
A hétvégén átvonuló hidegfront, illetve az azt kísérő csapadékos idő hatására átmenetileg mérséklődött a pollenterhelés, a hét első felében azonban várhatóan fokozatosan ismét erősödni fog. A parlagfű pollenkoncentrációja az Alföldön, illetve a Dunántúlon is egyre nagyobb területen érheti el újra a nagyon magas szintet, szerdától pedig várhatóan már országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakul. A csalánfélék és a kenderfélék pollenje általában közepes mennyiségben van jelen. Az üröm és a libatopfélék pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony-közepes, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony tartományban alakul. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.