Futás! Csak nem mindegy, milyen futócipőben

A tavasz beköszöntével egyre többen húznak futócipőt, és kezdenek el kocogni, futni. Nem mindegy azonban, milyen cipőben teszik. Segítünk, hogyan érdemes elkezdeni. A jó idő megérkezésével párhuzamosan megteltek az utcák futókkal, ki a járdán, ki a futópályán, ki pedig az erdőben rója a létező, vagy képzelt köröket. A futás egészségre gyakorolt jótékony hatásait azonban könnyen tönkretehetjük egy rosszul megválasztott cipővel.

Nem véletlenül készítenek ugyanis kifejezetten a futásra alkalmas lábbeliket a gyártók.

A futás legfontosabb eszköze a futócipő

A futócipők sarkában, talpában olyan csillapítók találhatók, amelyek kímélik az ízületeket. A futás olyan sportág, amelynél a teljes testsúly többszörösével fogunk talajt minden egyes lépésnél, ezért nagyon fontos, hogy olyan cipőnk legyen, amely tényleg tökéletesen illeszkedik a lábra, és kíméli azt. Érdemes ezért szakboltban vásárolni, így sok későbbi problémát meg tudunk előzni – mondta a Kossuth rádió Napközben című műsorában Földingné Nagy Judit sokszoros magyar bajnok hosszútávfutó, a győri futóklub vezetője.

port_futas

Egy futócipő 1000-1200 kilométert bír ki megfelelő csillapítással, utána le kell cserélni, és már csak szabadidős célra lehet használni. Érdemes előbb váltani, és akkor két futócipőt lehet felváltva használni – tette hozzá.

Földingné Nagy Judit szerint a futás könnyen életformává válhat, minden nap lehet űzni és közelebb kerülhetünk vele a természethez. A futásnak ugyanakkor az egészséges életmód támogatása és a közösségi élmény mellett gazdasági haszna is van.

A futás nem csak sport, üzlet is

Mivel világszerte milliók űzik, a futás óriási bevételt generál, és már komplett iparág épült rá. Ennek egyik leglátványosabb eleme a futóturizmus, amikor emberek családtagjaikkal, barátaikkal egy másik városba, vagy országba utaznak azért, hogy fussanak – magyarázta Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezetője.

Forrás: Hirado