Fűszernövények pizzákra és tésztákhoz

Pizza, pasta és Olaszország – e három fogalom gasztronómiai szempontból egy egységet képez.  Az eredeti olasz ízek előállításához a jellegzetesen olasz fűszernövények, mint a bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, zsálya és szurokfű az erkélyen is megtermeszthetők.

A kedvelt bazsalikom

Az egynyári bazsalikom (Ocimum basilicum) az olaszok kedvenc fűszere. A levelek édes-erős aromája a paradicsommal együtt különösen jól érvényesül. A leveleket frissen használjuk fel, a szárakat az ételbe főzzük. A pirosas levelű bazsalikom változatossá leszi a fűszert termő cserepeinket.

  • A bazsalikomot minden évben újra kell vetni. Magjai fényben csírázók, ezért nem szabad őket földdel letakarni.
  • Vessünk egyszerre több cserépbe vagy egy egész ládába. Rendszeres visszavágás hatására a növénykék erőteljes növekedéssel reagálnak.
  • Jobban megőrzi aromáit, ha szárítás helyett inkább egyszerűen lefagyasztjuk

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

Pizzafűszer: szurokfű (oregánó)

A szurokfű, más néven oregánó (Origanum vulgare) nélkülözhetetlen összetevője a paradicsommártásnak és minden pizzának. Nagyon közeli rokona a majoránnának (Origanum majorana), amelynek finom aromáját elsősorban halételek készítésekor veszik igénybe. A fiatal és és a virágzó hajtásokat szedjük.

  • Szurokfű. A fiatal növényeket tavasszal vegyük meg. A zöldlombú fajták mellett aranysárga lombú is létezik: ‘Aureum’.
  • Majoránna. Tavasszal vetjük. Nyáron rendszeres metszéssel tartsuk egyensúlyban. Az ablakpárkányon világos helyen teleltessük.

Termesszük meg saját fűszernövényeinket

Bazsalikom-pesto

  • 50 g bazsalikomlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek fenyőmag
  • só, bors
  • 100 ml olívaolaj
  • 50 g reszelt parmezán sajt

A parmezán kivételével minden összetevőt turmixban krémszerű masszává keverünk. Összekeverjük a parmezánnal és ízesítjük. Lezárt üvegben a hűtőben két hétig eltartható.

Pasta, pasta! Nincsen pasta mártás nélkül.

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) és a kakukkfű (Thymus vulgaris) fiatal hajtásai ízletessé teszik a húst és a paradicsommártást. A zsálya (Salvia officinalis) adja meg a vajas és tejszínes mártások igazi ízét. Az említett mediterrán hármas kedveli a napos, védett helyet, és jól társítható bazsalikommal és szurokfűvel bármilyen nagyobb edényben.

Rozmaring

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Rozmaring. Tavasszal vegyük meg cserepes növényként. Különösen mutatósak a csöngő hajtású fajták, A hajtások felső harmadát vágjuk le, és használjuk friss zöldfűszerként. A lakásban világos, de hűvös helyen teleltessük.


  • Kakukkfű.
    Egy vagy két tő elegendő. Hajtásait virágzás előtt szedjük. Mint őshonos növényünk, télálló.
  • Zsálya (Salvia). Cserepes növényként vehetjük meg. Jól felszerelt kertészetekben különböző fajtákat találunk: piros (‘Purpurascens’), zöld-fehér (‘Icterina’) levelekkel, de más fajták gyümölcsillattal, mint az ananászzsálya (Salvia elegans) is kaphatók. A fiatal leveleket használjuk. A zsálya télálló.
konyhakert-az-erkelyen
Forrás: Konyhakert az erkélyen

Forrás: edenkert.hu