Fuss te is! – országos fittségi felmérés indul

Alakul az „Ország formája”! A Hervis adatai szerint minden évben nő azok száma, akik tenni akarnak valamit az egészségükért, és végre valóban mozogni szeretnének, 6%-kal több futócipő és 30%-kal több pulzusmérő óra fogyott, mint tavaly.

Az “Ország formája” fittségi teszt során 2 kilométer lesétálásával mérhetővé válik, milyen kondícióban vagyunk. A programban a futóedző és blogger, Moós Gergő nyújt támogatást a résztvevőknek. Nagy közös fittségi felmérés május 27-én a Margitszigeten. A magyarok egészségi állapota aggasztó, az ország kétharmada küzd kisebb-nagyobb súlyfelesleggel.

Az áruházlánc forgalmi adatai azt mutatják, itthon is egyre többen határozzák el, hogy egészségesebben fognak élni: sportcipőkből 6%-kal, míg pulzusmérőkből 30%-kal több fogyott az idei év első negyedévében. Az országos fittségi teszten – amelyre edzettségi állapottól függetlenül bárki jelentkezhet – 2 kilométer séta és egy pulzusmérés után valós képet kaphatunk erőnlétünkről. Erre szükség is van, hiszen a felmérések szerint Magyarországon 3 felnőttből 2 túlsúlyos, egészségi állapotunk kirívóan rossz, nem csoda, hogy vezetünk az életmóddal kapcsolatos krónikus betegségek halálozási listáin.

 

Az amatőr, kezdő sportolók támogatását, és a rendszeres sport iránt elkötelezettek számának drasztikus növelését tűzte ki célul a cég. Az “Ország formája” elnevezésű felméréshez mindenki csatlakozhat: az első lépéseket megtevő kezdőktől a komolyabb kihívásokra készülő, aktív sportolókig. Az áruházlánc forgalmi adataiból egyértelműen látszik, hogy a futás és a kerékpározás végre egyre népszerűbb hazánkban, ezt lendületet karolja fel a kezdeményezés.

terepfutas-2

A Hervis adatai szerint nem csak többen vásárolnak futócipőt az utóbbi években, a minőség is egyre fontosabb szempont a választásban. Az első áttörés 2012-ben történt: akkor a női futócipők átlagos eladása értékben közel 25%-kal, a férfi futócipőké pedig 17%-kal nőtt. A növekedés azóta szinte töretlen, 2017 első negyedévében már 5,9%-kal több futócipő fogyott, mint tavaly. A rendszeresen sportolók számának növekedése a pulzusmérő órák eladásának mintegy 30%-os emelkedéséből is látszik.

A testmozgás iránt nyitottakat éppen ezért az egyik legnépszerűbb tömegsporton, a futáson keresztül szeretné elérni a sportáruházlánc, hiszen ezt a sportot bármely életkorban és fizikai kondícióban, kellő odafigyeléssel mindenki elkezdheti.

„Motivációt akarunk adni azoknak, akik rászánják magukat arra, hogy változtassanak az életükön, elinduljanak az egészségesebb életmód felé mondta el Viola Krisztina, a Hervis ügyvezető igazgatója. Új programunk tulajdonképpen egy fittségi teszt: olyan módszert kínálunk a résztvevőknek, amellyel pár perc alatt felmérhetik fizikai kondíciójukat, visszajelzést kapnak és mindezzel nyerhetnek is.”

 

Az állapotfelméréshez mindössze annyit kell tenni a vállalkozó kedvűeknek, hogy 2 kilométer tempós legyaloglása után megmérik a pulzusszámukat, és az eredményt, a táv megtételéhez szükséges idővel együtt feltöltik a felmérés honlapjára is: http://fussteis.hu/azorszagformaja/teszt/. Ezekből az adatokból az algoritmus egy objektív pontszámot kalkulál, ami jól tükrözi a résztvevő fittségi szintjét. A tesztet érdemes néhány havonta megcsinálni, hogy nyomon követhető legyen az erőnléti szint változása – így az életmódváltók objektív visszajelzést kaphatnak fejlődésükről. A 2 kilométert sík terepen bárhol, városban, parkban, futópályán, stadionban vagy akár edzőtermi futógépen is le lehet gyalogolni.

„Szeretnénk, ha a rendszeres mozgást választók folytatnák, nem adnák fel a kezdeti lelkesedést, ehhez kíván a Hervis segítséget nyújtani. Ezt szolgálja az együttműködésünk Moós Gergellyel is, aki maga is túlsúlyosként kezdett el futni, ma pedig már másokat készít föl versenyekre” – fogalmazott Viola Krisztina.

Moós Gergely futóedző és blogger a népszerű honlap, a dagadtkocsog.hu alapítója 124 kilósan gondolt egy nagyot és elkezdett futni. Példáját követve több ezer ember indult el az életmódváltás útján. Blogja a mai napig az egyik legismertebb futással foglalkozó blog Magyarországon. Gergő manapság már futóedzőként dolgozik, a Fuss Te is! Akadémia edzője, a Fuss Te is! Sportegyesület vezetője.

A májusban zajló felmérés mellett Moós Gergely vezetésével a Hervis futóedzéseket is szervez, sportrendezvényeket támogat. A 2 kilométeres táv legyaloglása csupán az első lépés egy hosszabb úton, ám mindenki számára könnyen teljesíthető, ami kedvet hozhat az aktívabb sportoláshoz is.

Akinek nincsen pulzusmérő órája vagy vonakodik egyedül megcsinálni a tesztet, csatlakozhat másokhoz a Margitszigeten, ahol május 27-én a Hervis nagy közös fittségi tesztet szervez. A résztvevők között a cég pulzusmérő órákat és értékes nyereményeket, sportfelszereléseket is kisorsol.

Divat vagy trend?

A Hervis Közép-Európa meghatározó sportszer- és sportruházati lánca, hazai hálózata 27 üzletből áll. A cég tavaly ősszel Magyarország egyik legnagyobb kerékpáros- és futófelszereléseket kínáló áruházát alakította ki a MOM Parkban, ahol a kerékpározáshoz és futáshoz szükséges felszerelések óriási választékát kínálja.

A 2016-ban Magyarországon több mint 13,5 milliárd Ft bruttó árbevételt elérő Hervis ún. performance üzletét a változó vásárlói igények hívták életre.  Hazánkban a látványcsapatsportok mellett a futás és a kerékpározás számít slágersportnak, az utóbbi években ez a két sportág látványosan szivárgott be a mindennapokba. Ezzel párhuzamosan pedig a sportfelszerelések és a sportruházatok piaca is jelentős változáson ment át az elmúlt évtizedben. Míg korábban elsősorban a legolcsóbb, legegyszerűbb termékek voltak keresettek, az elmúlt években a vásárlók érdeklődése fokozatosan a magasabb minőségű termékek felé fordult.

futas

Viola Krisztina hozzátette: „Az elmúlt évben végzett vásárlói felméréseink azt mutatták, hogy a MOM parkban található üzletünkben két-háromszoros az igény a kerékpározáshoz és a futáshoz kapcsolódó sportszerekre, az adatok évről évre kétszámjegyű forgalomnövekedést mutatnak. A bővülés leginkább a minőségi futócipők iránti kereslet megugrásának köszönhető, amely hátterében az egyre több, rendszeresen sportoló ember áll. Szeretnénk ezt a trendet még népszerűbbé tenni.”

Túlsúlyos és egészségtelen

Bár bíztató változásokat is látni, a felmérések szerint egyelőre mégis lehangolóan rossz a magyarok egészségi állapota: elhízottak vagyunk, kevesen sportolunk rendszeresen. A rendszeres testmozgás, egészségtudatos táplálkozás elkezdése sokaknál újra és újra zátonyra fut, mindig átcsúszik „a következő hétfőre”. Pedig mozogni nem csak úgy lehet, hogy az feleméssze minden szabadidőnket és ráköltsük az összes pénzünket.

terepfutas-4

A Hervis új programja súlyos, világméretű problémára irányítja rá ismét a figyelmünket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint[1] a túlsúly és az elhízás gyakorisága már Európában is riasztó méreteket öltött, komoly népegészségügyi problémává vált. Míg a történelemben sok ezer éven át inkább az alultápláltság miatt haltak meg az emberek, az utóbbi évtizedekben ez a trend megfordult: ma már az emberek többsége az elhízással összefüggő kórságokba hal bele. Az elhízottak aránya 1980 óta ugyanis megkétszereződött a világban: 1,9 milliárd felnőtt küzd túlsúllyal, közülük 600 millió számít kövérnek. Ez a világ felnőtt népességének közel 40%-át jelenti, és a jövő sem fest rózsásan: világszerte már az 5 éven aluli gyerekek közül is 41 millióan túlsúlyosak.

Az Európai Unió mindezek miatt úgy döntött,[2] ötévenként minden országban felméri a lakosság egészségi állapotát. Ennek keretében a magyarok legutóbb 2014-ben beszéltek életvitelükről, a testmozgásról, táplálkozásról és az egészségkárosító szokásokról. E felmérés alapján az OÉTI vizsgálata[3] köntörfalazás nélkül megállapította: Magyarországon 3 felnőttből 2 túlsúlyos vagy elhízott.

A felmérés szerint[4] honfitársaink jelentős súlytöbblete és „kirívóan rossz egészségi állapota” alapvetően két tényezőre vezethető vissza: egészségtelenül táplálkozunk és nem mozgunk eleget. Étrendünket továbbra is a sok zsír, a magas só- és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása dominálja, miközben az emberek kétharmada az ajánlottnál kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt. Az átlagmagyar naponta minimum 5 órát ül és mindössze 10 percet sportol. A híres-hírhedt napi ajánlott 10.000 lépés helyett – ami a minimum mozgás lenne – mindössze 7000 lépést tesz egy nap.

Ennek tudatában nem meglepő, hogy hazánk az életmóddal kapcsolatos krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a rosszindulatú daganatok halandósági rangsorában a legrosszabbak közé tartozik Európában. Az elhízás számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is növeli, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-, a magasvérnyomás-betegség, a stroke, egyes rákbetegségek és pszicho-szociális problémák, melyek korai halálozáshoz vezethetnek.

Helyes táplálkozással, egészséges életmóddal – már a napi rendszerességgel végzett sétával is – megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek mintegy háromnegyede, a daganatos betegségek egyharmada.

A kezdeményezés célja az, hogy ha a sok fenyegető statisztika már tudatosult bennünk, húzzuk fel a futócipőt és tegyünk valamit az egészségünkért.

További információk:
PR-ego Kommunikációs Ügynökség
Oláh Péter ügyvezető
Mobil: +36 (30) 500-5221
[email protected]
[1] http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/
[2] http://www.ksh.hu/elef/index.html
[3] Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP2014), Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI)
[4] https://www.ogyei.gov.hu/orszagos_taplalkozas_es_taplaltsagi_allapot_vizsgalat_2014/

Forrás: https://napidoktor.hu/index