Frontmentes, változóan felhős idő várható

Az Északi-középhegység tágabb körzetében, a főváros környékén és az Észak-Alföldön éjszaka nagyobbrészt derült, napközben változóan felhős idő várható, csak kisebb körzetekben valószínű zúzmarás köd.

Az ország többi részén éjszaka folytatódik a borult, párás, elsősorban a Dél-Alföldön többfelé ködös idő, majd délelőttől a Dunántúl nyugati és déli része kivételével nagyobb területen kisüthet a nap. A borult, ködös területeken ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. A Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon helyenként megélénkülhet az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -13 fok között valószínű, de a derült, vastagabb hóval borított, szélcsendes tájakon -16, -19 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire +2 és -3, a tartósan borult vidékeken -4 és -6 fok között alakul.

Légköri front nem éri el térségünket, de egy erősödő anticiklon peremén hidegebb levegő szivárog a Kárpát-medencébe. Emiatt a fokozottan érzékenyeknél a hidegfrontokkal együttjáró tünetek jelentkezhetnek. A fejfájás, vérnyomás-ingadozás, ingerlékenység, erősödő reumatikus panaszok hátterében időjárási okok is lehetnek. Az ország nagyobb részén továbbra is fagyos idő várható, ennek megfelelően öltözködjünk! A sokfelé rossz levegőminőség miatt a szabadtéri tevékenységünket lehetőleg csökkentsük minimálisra.

felhős táj

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

A Dunántúlon jellemzően folytatódik a borult, párás, foltokban ködös idő zúzmarával, keletebbre ugyanakkor többnyire napos időre számíthatunk, ott csak kisebb körzetekben lehet tartósan borult az idő. A borult, ködös részeken helyenként ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -10 fok között alakul, de a tartósan derült, havas tájakon -15 fok alá hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -2 és -7 fok között, a napos tájakon 0 fok körül valószínű, de vasárnap már sehol sem lesz -5 fok alatt a csúcshőmérséklet.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 23. -5,3 °C -4,9 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 14,7 °C (1993) legalacsonyabb hőmérséklet: -20,5 °C (1942)

Forrás: met.hu