Fontmentes nyári meleg

Szombaton késő délutántól nyugat felől ismét labilizálódik a légkör. Estétől az Dunántúl nyugati részén (legjobb eséllyel az Alpokalján) helyenként kialakulhatnak zivatarok, melyeket viharos (60-70 km/h-át meghaladó szél), intenzív csapadék, jégeső kísérhet.

Az északkeleti országrész kivételével az ország nagyobb részén 25, 26, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön helyenként 27 fok körül alakul a középhőmérséklet.

Fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket. Hazánk nagy részén továbbra is hőségre, kánikulára számíthatunk. Erős, helyenként nagyon erős lesz az ultraibolya sugárzás. Rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés. A déli órákban húzódjunk árnyékba! Figyeljünk a megfelelő folyadék-utánpótlásra!

nyar_2

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően közepes, de helyenként magas is lehet. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja várhatóan alacsony marad. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs pollenje általában alacsony-közepes koncentrációban van jelen. A libatopfélék és a kenderfélék virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma általában alacsony-közepes, de helyenként a magas-nagyon magas szintet is elérheti.

Forrás: met.hu