Frontmentes napunk lesz néhol havazással

Napközben az ország keleti, északkeleti harmadán többnyire erősen felhős időre számíthatunk, és Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyenként még előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás, hazánk többi részén általában gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű.

Havazás és borult idő

Az északias szél jobbára gyenge vagy mérsékelt lesz, keleten lehetnek élénk széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 ás -5 fok között alakul, de a derült, szélcsendes tájakon néhány fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között várható.

Fronthatással már nem kell számolni, mérséklődik a légmozgás, de hideg marad az idő. Kora reggel mindenütt fagypont körül, vagy néhány fokkal az alatt lesz a hőmérséklet, téli öltözékkel, kesztyűvel érdemes készülni. A legmagasabb hőmérséklet a legtöbb helyen 4, 5 fok körül alakul, de a napos, szélcsendes déli órákban a dunántúli és középső területeken melegebbnek tűnhet majd a levegő.

dér

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

A keddi napos időt követően erősen megnövekszik, majd csütörtökön már szakadozik a felhőzet. Szerdán az ország északi felén eső, havas eső, hó egyaránt valószínű, a többi napon csekély a csapadék esélye.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 10 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti -2, -7 fokról az időszak végére -1, +5 fok közé emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 1, 6 fok között alakul, majd erősödik a nappali felmelegedés, csütörtökön már 8, 14 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. november 12. 5,0 °C +0,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 20,9 °C (1951) legalacsonyabb hőmérséklet: -11,4 °C (1988)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.