Frontmentes napos időnk lesz

Túlnyomóan napos idő várható a Dunától keletre kevés, a Dunántúlon kicsivel több gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadéknak kicsi az esélye, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy zápor, esetleg zivatar.

A déli, délkeleti szél többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 20 fok között valószínű, de főként az északi völgyekben ennél néhány fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között valószínű, a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb.

Időjárási front nem éri el a Kárpát-medencét, de a légkörben ismét több fokos, intenzív melegedés zajlik. A különösen érzékenyek melegfront jellegű hatásokat tapasztalhatnak: álmatlanságot, fáradékonyságot, fejfájást, migrént. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló-képesség, mind a munkában, mind az utakon. A visszatérő hőségben figyeljünk oda szervezetünk folyadék utánpótlására, védjük bőrünket a káros napsugaraktól!

Pollenjelentés
Az átvonuló hidegfrontot kísérő esők hatására a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte lecsökkent, a hét első felében azonban várhatóan fokozatosan ismét emelkedni fog és szerdától újra többfelé elérheti a magas szintet – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén. A csalánfélék pollenkoncentrációja általában az alacsony-közepes tartományban alakul. A pázsitfűfélék, az üröm, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék virágporának mennyisége jellemzően alacsony, bár esetenként közepes is lehet. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően közepes-magas szintet ér el.

Forrás: met.hu