Frontmentes fagyos idő, helyenként hószitálással

Éjszaka többfelé foltokban, az Alföldön akár nagyobb területen is zúzmarás köd képződhet. Másutt általában derült lesz az ég, de északkeleten, keleten fokozatosan megnövekszik az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Napközben a köd ritkul, zsugorodik, legtovább az Alföld középső tájain maradhatnak rosszak a látási viszonyok. Az alacsonyszintű felhőzet eközben tovább terjeszkedik nyugat felé, így keleten és a középső területeken közepesen illetve erősen felhős lesz az ég, de a Dunántúl nagy részén gyengén felhős, napos idő várható. Számottevő csapadék nem lesz, a ködös területeken hószállingózás, gyenge ónos szitálás viszont nem kizárt. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a Kisalföldön élénkülhet meg napközben a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -16 fok között, a vastagabb hóval borított, derült tájakon -20 fok körül, az Északi-középhegység völgyeiben pedig -20 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire +2 és -4, a tartósan ködös, felhős vidékeken -5, -8 fok között valószínű.

Légköri front vasárnap estig nem éri el térségünket. A csípős éjszakát az ország nagy részén fagyos nappal követi. Egyre több helyen lehet számítani a levegőminőség romlására.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Az éjszaka képződő zúzmarás köd egyre több helyen tartósan megmaradhat, csak kisebb körzetekben süthet ki a nap. Az időszak második felében viszont átmenetileg csökken a tartós köd esélye. A ködben illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzetből ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és -16 fok között változik, a tartósabban derült, vastag hóval borított tájakon lehet a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet +3 és -8 fok között várható, a ködös területeken lehet -5 fok alatt a maximum.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 20. -5,9 °C -5,2 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 14,0 °C (2008) legalacsonyabb hőmérséklet: -19,2 °C (1964)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.