Watsu, a dinamikus vízi meditáció

Aldea Benedek Watsu és Siatsu terapeuta az általa alkalmazott terápiás módszer lényegéről és hatékonyságáról beszélt.

A Watsu egy ősi japán gyógymódszer vagy inkább vízben végzett mozgástechnika, melynek alapja a Siatsu. Nyújtásokkal harmonizálja a test energiarendszerét. A vízi shiatsu az egész testre és lélekre ható különleges kezelés.

Életünk első 9 hónapját egy magzati létben, vízben töltjük, a Watsu terápiával ezt a létezési formát és az ehhez tartozó ”egység” tudatállapotot van lehetőségünk megtapasztalni – mondta Aldea Benedek. Kisgyermekkorban a babák ezt a mozgásfajtát ösztönösen végzik, szinte egybeolvadnak a vízzel. Détár Enikő gyermekeinél is hasonlót tapasztalt. A kisgyermekek még emlékeznek erre a szabadságra, ezért mozognak olyan könnyen például babaúszásnál vagy gyermek Watsu terápia közben.

A terápia folyamán a kezelő a partnerét lebegteti, szinte észrevétlenül átmozgatja a vízben. A mozdulatok lágyan folynak egymásba, miközben a kezelt személy egyre mélyebb relaxációba kerül. Biztonságban érzi magát, mint egykor az anyaméhben, megtapasztalja a súlytalanság élményét, az egységélményt, a létezés örömét.

Magát a mozgást és a test átmozgatását tulajdonképpen nem is a kezelő, hanem a víz végzi. Testmeleg vízben végezve még hatékonyabban oldódnak a testi és lelki blokkok, a gerinc és az ízületek tehermentesülnek, megszűnnek a korlátok. A vízben a test és a tudat szabadsága összekapcsolódik a lényükben. A masszázs során nem annyira a kötőszövetek átmozgatása a cél, hanem bizonyos tudatállapot megtartása. Ebben a tudatállapotban való lét már önmagában véve is gyógyító hatású.

Aldea Benedek meditáció szempontjából a leghatékonyabbnak azt tartja, ha mindenki a saját csöndjében tud elidőzni. Zenével természetesen rá lehet segíteni az ellazulásra, illetve a víz alatti vízhanggal a magzati állapot könnyen felidézhető.

Forrás: