Vigyázat, jön a parlagfűszezon!

Dr. Nékám Kristóf allergológus a lassan kezdődő parlagfűallergia szezonról beszélt a Csak csajok műsorában

Világszerte egyre több ember szenved allergiától, akiknél a tünetek többségem a szezonálás allergiának köszönhetően tavasszal és ősszel erősödnek fel. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy milyen fontos az allergén anyag kerülése, de gyakran ez nem kivitelezhető, fontos tehát a kezelés is.

Dr. Nékám Kristóf allergológus szerint fontos, idejében felkészülni a parlagfű szezonra is, de ez az idő lassan már letelik. Viszont figyelembe kell venni az időjárást is. A viharos idő kedvezhet az allergiásoknak, mert átmenetileg kimoss a pollent a levegőből. Jelenleg a hosszan tartó meleg, száraz időjárásnak köszönhetően nincs parlagfű koncentráció a levegőben.

Hogy készüljünk fel?

Aki tudja magáról, hogy allergiás 5-6 nappal a szezon előtt kezdje el szedni a gyógyszerét. Aki csak sejti, hogy allergiás, annak is ajánlott a gyógyszeres kezelés, mert ezeknek a gyógyszereknek nagyon kevés mellékhatása van.

A gyógyszer teljes hatásához napokra van szükség, magyarázza Nékám doktor. Ezért ajánlott, hogy a tünetek előtt kezdjük el alkalmazni a gyógyszert. A meglévő tüneteket ugyan az a gyógyszer lassabban tünteti el, esetleg kevésbé.

Sokan nem kedvelik a gyógyszereket, ezért alkalmazhatóak a homeopátisás, akupunktúrás szerek, kezelések is. Nékám doktor sem ellenzi ezek használatát, hiszen szerinte mindenkinek azt kell használnia, ami hatásos. Lehet ez homeopátiás szer, gyógyszer vagy a különböző készítmények, kezelések komibnálása.

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) kétszikű, 20-140 cm magas, terebélyes, ágas egyéves gyom. Magassága változatos, a kifejlett növény zárt és magas növénykultúrában, kukorica- vagy napraforgótáblákban a 150 cm magasságot is elérheti. A levél színe sötétzöld, fonákja szürkészöld. A sárga színű 4-5 mm-es porzós fészkek, a legfelső hajtások végén, rövid kocsányon ülnek. Termése 2-4 mm hosszú, szürke, szív alakú.! (eikipédia – a szerk.)

Mi a helyzet a parlagfű irtással?

Egy rossz hír azonban, hogy a szakértő szerint a parlagfű irtás a jelenlegi formájában – a kapacitásának köszönhetően is – nem hatásos, mert a parlagfű koncentráció főként az időjárástól függ, nem feltétlen a növény sűrűségétől, előfordulásától. Sokkal nagyobb területeket kellene felszámolni ahhoz, hogy sikeres legyen a növény írtása.

Forrás: