Vágás nélküli arcfiatalító plasztikai sebészeti eljárások

Egyre elfogadottabb, hogy szépségünk megőrzése érdekében, ne csak kozmetikusunkat, hanem plasztikai sebészünket is rendszeresen látogassuk.

Töltsd fel magad fiatalsággal (ráncfeltöltés és a botox)

Az arc kezelésének egyik legnépszerűbb módja a feltöltés, ilyenkor a ráncba injekcióznak egy bizonyos anyagot (pl.: hialuronsav), vagyis feltöltik a redőket. A másik nagy favorit pedig a botox kezelés, amely során átmeneti időre lebénítjuk a mimikai ráncokért felelős izmokat. Az alkalmazott anyagokban nagy előrelépések történtek. A ma használatos anyagok legnagyobb előnye, hogy felszívódnak.

Ennek talán sokan nem örülnek, hiszen a kezeléseket félévente, vagy anyagtól függően 2-3 évente mindenképpen meg kell ismételni, mivel a bőr egy élő szövet, az öregedést nem lehet megállítani, csupán bizonyos kezelésekkel és módszerekkel lelassítani, vagy megújítani. A felszívódó anyagoknak mégis számos előnyük van. Korábban szilikont használták erre a célra is, ám hamar kiderült, hogy gondokat okozhat éppen azért, mert nem tűnik el a szervezetből. Botox használatát kizáró ok lehet az izomgyengeség és bár nem kimutatott, de terhesség idején sem használatos.

shutterstock_62983288

Mezoterápia

A botox kezelés és a feltöltés mellett még ismert módszer a mezoterápia, melynek során tápanyagokat (természetes anyagokat, vitaminokat) fecskendeznek a bőr mélyebb rétegeibe, így fiatalítva azt. Ideiglenes arcfiatalítás érhető el, hatása kb. fél év. A mezoterápia bár szelíd gyógymódnak tűnik, melyet akár kozmetikusok is alkalmazhatnának, ám csakis orvosok (bőrgyógyászok, plasztikai sebészek) végezhetnek mezoterápiás kezelést, mivel ez a bőr mélyebb rétegeit érinti.

Savas lemarás

Egyéb kezelések is ismertek és használatosak a plasztikában, így például a bőrfeszesítő savas lemarás, de ez komolyabb utókezelést igényel, így ma már nem olyan népszerűek. A savas lemarás a bőr felsőbb rétegeinek lemarását jelenti, így érhető el például a bőr színének megváltozása is.

shutterstock_7021110714

Lézeres ránctalanítás

A lézerrel ugyan a legapróbb ráncok is eltüntethetőek, de a beavatkozás drasztikus és fájdalmas, mellékhatások léphetnek fel, és a felépülés néhány hétig, akár hónapokig is eltarthat. Az eljárást nehezíti, hogy a kezelt bőrfelület fényérzékennyé válik. Mindenesetre a szén-dioxid lézer eredményei tűnnek a legkecsegtetőbbnek a lézeres ránctalanítások közül.

Arcfeszesítés aranyszálbehúzással

Sokat hallani manapság az aranyszál-behúzásról, mely során egy leheletvékony 24 karátos aranyszálat húznak be az arcbőr alá, mely csökkenti a bőr megereszkedését. Arcfeszesítő hatása van, a beavatkozás megemeli az arc vonalait és ezáltal arcfiatalító hatás érhető el. A módszer hatásosságáról szintén megoszlanak a vélemények.

Minden említett arcfiatalítási eljárásra igaz, hogy gyulladt területen tilos alkalmazni a gyulladás elmúltáig, illetve ezek nem megelőző eljárások, hanem a kezdődő jeleket gátolják meg és a kialakult ráncokat kezelik. Terhesség idején nem ajánlott arcfeszesítő beavatkozást végeztetni. Amikor megjelennek azok a ráncok, melyeket a páciens nem tud elfogadni, akkor kell alkalmazni az arcfiatalítási eljárásokat.

Forrás: