Út a terhességmegszakításig

Egy új szabályozás szerint már a 12 hetes terhesség sem megszakítható, hanem a terhesség 11 hetes és 6 naposan szakítható meg utoljára. Dr. Tekse István szülész-nőgyógyász beszélt a terhességmegszakításról.

A terhesség gyanújával először mindenképpen a nőgyógyászt kell felkeresni. A terhesnek a Családvédelmi Szolgálatban dolgozó védőnőt kell megkeresnie a szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított vizsgálati lelettel, mely a terhesség tényét igazolja: ultrahangvizsgálati lelet, manuális vizsgálati lelet, esetleg rákszűrés levételéről szóló dokumentáció, illetve a terhesség pontos idejét mindenképpen tartalmazó diagnózis.

Terhességmegszakítás, magzatűzés, vagy idegen szóval abortusz alatt a terhesség megszakítását értjük. Legtöbb esetben a terhes nő önálló döntése után. A terhes nő életének megmentése is lehet a cél. Ez az orvosok által megindított mesterséges vagy művi vetélés nem tartozik ide. Ha nem állnak fenn a törvényes feltételek, akkor magzatelhajtásról beszélünk, amely bűncselekménynek számít.

Mi a menete?

Ha egy nő mégis úgy dönt, hogy megszakítja a terhességet arról nem csak orvosát, de egyéb hivatalokat is értesítenie kell. A 12. hetet maghaladó terhesség megszakítására kijelölt intézményeket a népjóléti miniszter rendeletben határozta meg.

Egy új szabályozás szerint már a 12 hetes terhesség sem megszakítható, hanem a terhesség 11 hetes és 6 naposan szakítható meg utoljára. Amennyiben a terhesség megszakításának oka egészségügyi, úgy nem szükséges megjelenni a Családvédelmi Szolgálatnál. Ez esetben az adott egészségügyi ok igazolására jogosult szakorvost kell megkeresni.

Ha az anya és/vagy a magzat élete veszélyben van/lesz a terhesség megtartásával, ha a magzat elhalt a méhben, ha a terhesség méhen kívüli valamint ha a másállapot erőszakos bűntett következményeképp jött létre, a terhességmegszakítás költségeit az állam állja.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.