Újra nyár, újra fülgyulladás!

Dr. Tímár Tibor füll-orr gégész a nyáron nagyon gyakran előforduló fülgyulladásról, annak fajtáiról beszélt a Csak csajok műsorában

Gyakran a nyár, a nyaralás egyik kellemetlen velejárója a fülgyulladás. Az önfeledt strandolós napok, medencés délutánok alkalmával elkerülhetetlen, hogy a fülünket elkerülje a víz, ami a irritációt, gyulladást, akár komolyabb betegségeke is okozhat.

A fül gyulladását többnyire a szennyezett vagy túl klóros víz okozza. Különösen könnyen gyulladhat be a fül, ha apró sérülés is van rajta, mert a baktériumok könnyebben bejutnak a bőrünk alá.

A fülfájás nagyon gyakori panasz kisgyermekkorban is. Az esetek zömében középfülgyulladás áll a háttérben. A középfülgyulladást általában megelőzi, vagy együtt jár hosszabb-rövidebb ideig tartó náthával és legtöbbször láz kíséri.

Dr. Tímár Tibor füll-orr gégész szerint egy speciális esetről is beszélhetünk, ami nem a fül gyulladását jelenti, hanem egy speciális helyen (fülben) lévő bőrgyulladást. Ennek a pontos neve a hallójárat gyulladás. Ha viszketést, pirosságot és fülfájást tapasztalunk, a külső hallójárat gyulladt be – ez az úgynevezett úszófülként emlegetett betegség. Ennek formája lehet száraz vagy váladékos is.

Ezek a gyulladások súlyosságukat meghazudtolva tudnak fájni. A gyermekek szinte folyamatosan sírnak, de a felnőttek is éles fájdalmat éreznek. Fontos tehát, hogy elvégezzük a fájdalomcsillapítást.

Gyermekeknél hagyományos szájon át szedhető, kúp formájában, vagy fülcseppel oldható a fájdalom. Mivel ezekben az esetekben, a dobhártyán kívüli betegségekről van szó, semmilyen esetben sem kell felszúrni a fület, nem is szabad.

Középfülgyulladás
A középfül a dobhártya mögött elhelyezkedő, nyálkahártyával bélelt üreg. Középfülgyulladáson általában a fül dobüregének akut, baktérium- vagy vírusfertőzés nyomán kialakuló savós vagy gennyes gyulladását értjük, mely leggyakrabban csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkezik.

Előzzük meg!

Ha hajlamosak vagyunk a fülbetegségre, figyelhetünk a megelőzésre is. A legegyszerűbb módszer, ha fürdés előtt olajat csöpögtetünk a fülbe, mert taszítja a vízbe, nem engedi a fület felázni. Patikában lehet speciális olajat kapni, de az egyszerű olívaolaj is jó. Az is jó megoldás, ha egy vattára cseppentjük az olajat és azt tesszük a fülbe. Az úszóknak érdemes csináltatni akár egyéni  füldugót is, ami lezárja a fület és megelőzi a problémát.

Forrás: