Teherbe esni terhesen?

Dr. Nagy Zsolt genetikus arról a meglepő eseményről, annak hátteréről beszélt a Csak csajok műsorában, amikor egy nő a terhessége alatt újra teherbe esik.

Egy nő természetes úton csakis akkor képes teherbe esni, ha peteérése van. Az ovuláció idejét a következők jelzik: jelentősen megnő a hüvelyváladék mennyisége, a méhnyak előre mozdul, egyoldalú fájdalom vagy elterjedtebb nevén középfájdalom a petefészek környékén, testhőmérséklet változása.

Sokaknak – különböző okok miatt – a teherbeesés hosszadalmas folyamattá válik, de optimális esetben néhány hónapos próbálkozás után létrejön a terhesség. Létezik azonban egy extrémnek mondható eset, amikor a már várandós nő újból teherbe esik.

„Elenyésző százalékban, de előfordulhat, hogy egy nőnek egymástól függetlenül több petesejtje érik be.” – magyarázza Dr. Nagy Zsolt genetikus – „Alig néhány tudományos közlemény szól erről az esetről.” Azonban ez nagyon ritkán fordul elő.

A most előfordult esetben a hölgynél megállapították a terhességet, majd néhány héttel később szintén beért egy petesejt, ami megtermékenyült. Egyértelmű volt, hogy nem ikerterhességről van szó, mert a később fogant magzat kevésbé volt fejlett.

A többes terhességek közül a leggyakoribb az egyszerű ikerterhesség, vagyis, amikor két gyermek fejlődik az anyaméhben. Ezen ikrek nagyjából egyharmada születhetik egy petéből – ők az egypetéjű ikrek (monozigóta ikrek), de születhetnek két petéből is – a kétpetéjű ikrek esetében (heterozigóta ikrek).

A peteérést ovulációnak nevezzük, abban az esetben, ha egyszerre több pete is beérik szuperovulációról beszélünk. „Ez lombik programok kapcsán ismert, hiszen ekkor hormonális kezelésre egyszerre több petesejt érik be.„ – meséli Nagy doktor.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.