Tanorexia – azaz a szoláriumfüggőség

A túlzásba vitt szoláriumozásnak bizony lehetnek következményei. Erről beszélt a Csak csajok műsorában Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász, kozmetológus

Az angol tanning (barnulni) szóból származó új betegség, a tanorexia igen komoly kockázatokkal járhat. Gyakorlatilag itt is egyfajta függőségről beszélünk, aminek lényege, hogy a szolifüggők egész évben barnák szeretnének lenni.

A tanorexia az a jelenség, mikor valaki túl sok időt tölt a szoláriumban, mert úgy gondolja, ezzel varázsolhatja „divatos” színűvé bőrét. A jelenség tünetei közé tartozik a túlzásba vitt szoláriumozás, a versenyzés, hogy kinek a bőrszíne barnább.

„Ezt a problémát két részre kell osztani. Van egy bőrgyógyászati és egy pszichés része.” – kezdi Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász, kozmetológus. A legutóbbi orvosi kutatások szerint a gyakori napozás és szoláriumozás hasonló a drogfüggőséghez.

A napsugarakban és szoláriumokban lévő ultraviola sugárzás valójában endorfint termel –  ez az az anyag, ami az agyban kelti az eufória állapotát. „Megfigyelték, hogy ugyan azok az agyterületek véráramlás fokozódása történik szoláriumozás során, mint a kábítószer függőségnél.” – folytatja Dr. Kriston Renáta.

Szoláriumozás közben az UV sugárzásnak egy részét kapjuk csak meg a bőrünkre, konkrétan az UVA sugárzást. Korábban úgy gondolták, hogy az UVA nem annyira veszélyes, mint az UVB. Ma már tudjuk, hogy ennek a sugárzásnak is komoly roncsoló hatása van. A bőrünk középső kötőszöveti részére hat a sugárzás. Az ott lévő kötőszövetekre hat, aminek károsodása korai bőröregedést okozhat.

A jelenség hátterében a média által sugárzott ideálok követése állhat. A külső tulajdonságokra fektetik a hangsúlyt és a tinik még az egészségüket is kockáztatják, hogy ehhez az ideálhoz hasonuljanak. Igaz ez a szoláriumozásra is, amely káros hatásai csak évekkel később jelentkeznek. Sajnos a jelenség a tinik között a leggyakoribb, felmérések szerint négy tiniből egy tanorexiában szenved.

Forrás: