Puffadok és ez fáj – az IBS-ről bővebben

Az IBS (Irritábilis Bél Szindróma) egy emésztőrendszeri tünetegyüttes, mely időnként komoly fájdalommal járhat. Dr. Székely György belgyógyász főorvos beszélt a tünetekről, okokról.

Az IBS (Irritábilis Bél Szindróma) emésztőrendszeri tünetegyüttes, mely időnként komoly fájdalommal jár, és az életminőséget jelentősen ronthatja, főleg, ha a beteg környezetében élők és a háziorvos is azt gondolja, hogy a szenvedésnek nincs valós alapja.

„Az IBS a gasztroenterológiai szakmának ez nagyon fontos területe.” – magyarázza Dr. Székely György belgyógyász„Ezek olyan bélpanaszok, amelyek valamilyen fajta érzékenységgel kapcsolatosak, a szindróma egy tünetegyüttes. Sokáig nem tudták, hogy mi az oka.”

A tünetcsoportról

Amikor egy IBS-ben szenvedő beteg felkeresi a szakorvost, általában a következő tünetekre panaszkodik: gyomorpanaszok, hasi diszkomfort érzés és puffadás, gyomortáji vagy hasi fájdalom, amely néha igen erős is lehet. A belek érzékennyé válnak, megváltozik a széklet állaga és gyakorisága.

„Korábban azt gondolták, hogy ezek pszichés tünetek, de kiderült, hogy nem. A kutatások kimutatták, hogy az emberek nagy részét érinti valamilyen bélsérülés.” – magyarázza Székely doktor – „Emiatt kialakulhat egy olyan állapot, ami miatt az emberi bélrendszer sokkal érzékenyebb lehet.”

Mivel e tünet együttes hátterében sok minden állhat, ezért alapos kivizsgálásra van szükség. Az irritábilis bél szindróma terápiája összetett, alapos orvosi kivizsgálás után a szakorvos határozza meg a beteg számára legoptimálisabb gyógykezelést.

A bélflóráról

Az emberi szervezet működésének egyik alappillére a normális bélflóra, az emésztőrendszerben közreműködő több,mint 500 mikroorganizmus harmonikus működése. A probiotikus baktériumok olyan mikroorganizmusok, amelyek hasznára vannak a gazdaszervezetnek. Legismertebbek a tejsav- és a bifidobaktériumok (Lactobacilli, Bifidobacteria).

Ezek benépesítik a bélrendszert, javítják az emésztés hatékonyságát, segítenek az emésztőrendszer egészségének és az immunrendszer működésének fenntartásában. A probiotikus baktériumok a belek természetes lakói, és minden egészséges ember bélrendszerében megtalálhatók. Sőt, nélkülük nincs egészséges ember!

Amikor megszületünk, még nem tartalmaz baktériumokat a bélrendszerünk, de néhány nap múlva már megjelennek az első törzsek és a 4-5. hétre létrejön a bélflóra, az emberi szervezet egyik legfontosabb gátja a fertőzésekkel szemben. Egy nagy "gyár" kezd el működésbe jönni, amelynek összehangolt tevékenysége élettani folyamatok sorozatában játszik vezető szerepet. Ha az egyensúly felbomlik, a szervezet a kórokozókkal szemben egyre védtelenebbé válik. A bélflóra összetétele megváltozik, káros folyamatok láncolata alakul ki.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.