Ördögcsípés – lila foltok a testen?

A testünkön keletkező lila foltok gyakran ismeretlen eredetűek. Temesszentandrási György a Semmelweis Egyetem tanársegéde beszélt a purpura simplex-ről.

Gyakran keletkeznek váratlanul a testünk különböző részein lila foltok, amiknek nem ismerjük az eredetét. Annál inkább mert, nem biztos, hogy valamilyen ütés áll a foltok hátterében. Főleg a combon, fenéken, illetve a felkarokon jelentkeznek véraláfutások. Ezt a jelenséget purpura simplex-nek hívják latinul, ami ördögcsípést jelent.

„Arról van szó, hogy elsősorban fiatal nőkön a felkaron, a combon és a tompor tájon korábbi trauma nélkül megjelennek különböző nagyságú lila foltok.” – magyarázza Temesszentandrási György a Semmelweis Egyetem tanársegéde. Ekkor ki kell vizsgálni, hogy nincs-e valamilyen elváltozás.

A purpura egyébként a bőr alatt elhelyezkedő erek sérülését jelenti. Számos okát feltételezik a vérzési rendellenességektől a skorbutig (C-vitamin hiány). Vérszegénységre szoktak a leggyakrabban gyanakodni, de az esetek többségében azonban semmilyen betegség nem áll a háttérben.

Betegségnek azonban nem lehet nevezni ezt a jelenséget, inkább csak esztétikai problémának. Mint, minden véraláfutás néhány nap alatt felszívódik és eltűnik a bőr felszínéről, de ami még fontosabb nem fáj.

Forrás: